Província de Girona


Castell de Cinclaus
(L'Escala, Alt Empordà)

42º 08,252'N ; 3º 06,060'E       
El lloc de Centumclaves apareix documentat per primera vegada l'any 959, quan el comte Gausfred reconeix la propietat de l'indret a un tal Riculf.

El castell es va construir en el segle XIV sobre les restes d'una antiga vil·la romana. Va ser posessió de la família Pau. Ja en segle XVI trobem una altra nissaga com a senyors del castell, els Margarit, gràcies al matrimoni de Pere de Margarit amb Jerònima des Gallart, hereva de Cinclaus.

El castell va ser saquejat i cremat durant la Guerra dels Segadors, l'any 1640 per les tropes de Felip IV, doncs era propietat de Josep Margarit i de Biure, cap de les milícies de la Generalitat, figura clau de la resistència catalana.

Com a conseqüència de l'atac, el castell va quedar tant malmès que no es va reconstruir. Si que es van construir al seu voltant alguns masos. De fet, a banda i banda del portal d'entrada de la fortificació es van construir els masos Concas i Bassdes.


El portal està format per un arc de mig punt fet amb grans dovelles i amb uns brancals ben escairats.


Per la part interior del portal l'arc és de perfil rebaixat i fet amb dovelles més petites. Es conserven els encaixos de la porta i els forats on s'encaixava la balda. A pocs metres cap a l'interior del recinte, trobem un altre arc, lleugerament apuntat.


També en el segle XVII es construeix el mas Piferrer al voltant de l'antiga torre del castell. Té planta quadrada i actualment està coberta amb una teulada a dos aigües de l'època en que se li va adossar el mas.


En la façana est trobem finestres en forma d'espitllera en el pis inferior i una finestra coronella gòtica en el primer pis. En el mur nord trobem una finestra de les mateixes característiques.


En tractar-se d'una propietat privada només us podem oferir fotografies preses des de l'exterior dels murs perimetrals.


Al costat de les restes del castell trobem la petita església de Santa Reparada de Cinclaus.