Província de Girona


Castell de Monells
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Baix Empordà)

41º 58,480'N ; 2º 59,944'E     
La primera notícia del lloc de Monells que ens ha arribat, data de l'any 922, en un precepte del rei Carles el Simple. El castell no apareix documentat fins dos segles més tard. Era una posició estratègica, ja que encara es trobava en el comtat de Girona, però a tocar del comtat d'Empúries, en un dels camins que comunicava tots dos comtats. També hi confluïen els interessos del bisbat de Girona, que tenia establerta una de les seves residències al castell de la Bisbal. Fruit d'aquest valor estratègic, en l'any 1103 es traslladà a aquesta població el mercat setmanal que fins aleshores es realitzava en Anyells, un dels veïnats de Corçà.  El mercat es celebrava en la bonica plaça porxada, l'element més visitat i conegut del poble.

Plaça porxada    Plaça porxada

Els senyors de Monells van passar a formar part de la família Palau en el segle XIII. Posteriorment Ramon de Palau es va casar amb Elisenda de Bas. Això comportà que el seu fill, Simó, fos vescomte de Bas a partir de 1243. En morir Simó, l'any 1247, heretà el vescomtat i la resta de possessions la seva filla Sibil·la, quan encara era menor d'edat. Aquesta es va casar amb el comte Hug V d'Empúries. A la mort d'aquest, Sibil·la va vendre el vescomtat de Bas i altres possessions, entre les que es trobava el castell de Monells, al rei Pere el Gran. Es creu que ho va fer com una represàlia contra el seu fill i hereu Ponç V, amb el que estava enemistat.  Anys més tard, en 1285, el rei va retornar a Ponç V aquestes possessions en gratitud pels serveis que el comte va prestar durant la invasió de Felip l'Ardit.

Durant el segle XIV es van produir diverses confrontacions entre la corona i el comtat d'Empúries, passant el control del castell d'unes mans a les altres.

El 22 de desembre de 1484 els remences van prendre el castell de Monells i el castell d'Empordà. Posteriorment, foren empresonats i executats.  

Del castell no s'han conservat gaires restes. La construcció d'habitatges a la zona no ha ajudat gaire a la conservació d'elements de l'antiga fortalesa. Les més destacades es troben en l'anomenada Plaça del Castell. Es tracta d'un llenç de muralla, que arriba fins als 4 metres d'alçada en el punt més elevat. En ell s'obren unes grans espitlleres.


El nucli de població que es va construir al voltant del castell i de la plaça porxada, va ser defensat per muralles, de les que encara queden alguns panys, torres i un portal en el sector de llevant.

Torre de la Muralla    Torre de la muralla

 

Fragment de muralla   Fragment de muralla