Província de Girona


Castell d'Esponellà
(Esponellà, Pla de l'Estany)

42º 10,752'N ; 2º 47,444'E     
Els orígens d'aquest castell els trobem quan era tan sols una torre de vigilància, propietat dels Creixell de Borrassà. Està situat sobre un turó rocós a la riba esquerra del riu Fluvià, per on circulava una important via de comunicació entre l'Empordà i el Ripollès i la Cerdanya. La seva estratègica posició li permetia controlar el pla d'Esponellà, així com l'accés a Banyoles.


En 1250 el rei Jaume I va autoritzar a la família Parera la construcció d'una fortalesa, que estaria sota la jurisdicció dels senyors de Vilademuls.


En 1381, per ordre de Pere III, el castell passà a tenir un terme jurisdiccional propi, donant així origen a la baronia d'Esponellà. El control del castell va caure a les mans de Guillem de Coltaller, que era el metge del monarca.

En el segle XV, la baronia i per tant el control del castell va passar a mans dels Corbera. Posteriorment va passar a la família Muntanyà i finalment als Berard. Gaspar de Berard i de Cortiada va ser un dels defensors de Barcelona durant la Guerra de Successió. Acabada la guerra va fugir a Viena, on l'emperador Carles VI d'Àustria va reconèixer les seves accions amb el títol de baró d'Esponellà, títol que va reconèixer Felip V en 1726. Posteriorment el castell va passar per les mans dels Fluvià, dels Carpi i dels Fortuny fins que va ser abandonat a finals del segle XVIII.


El castell té una planta aproximadament triangular. S'accedia a ell per una torre circular, situada en el extrem sud-est.

Accés de la torre circular    Interior de la torre circular

Per superar el fossar exterior cal travessar un petit pont de pedra.


L'angle nord-est estava defensat per una gran torre rectangular.


La zona noble del castell es situava en la part central. Es conserven les restes de diverses estances, entre elles una gran sala.

Restes del castell    Restes del castell

També s'hi poden trobar dues cisternes, destinades a recollir l'aigua de la pluja.


L'estat d'abandó, malgrat l'acondicionament que s'hi va fer fa uns anys per a la seva visita, fa que sigui molt perillós circular pel seu interior, ja que l'espessa vegetació impedeix veure el terra en moltes parts. Caldria una neteja de les males herbes per tal de dignificar aquestes mil·lenàries runes....

Restes del castell   Restes del castell

Es té constància de l'existència d'una capella dedicada a la Mare de Déu de l'Esperança, documentada des de 1495 i molt venerada a la zona. En 1647 es va deixar de dir missa, després que el rector d'Esponellà fos assassinat allà mateix.