ProvÝncia de Girona


Castell de CelrÓ
(CelrÓ, GironŔs)

42║ 1,187'N ; 2║ 52,919'E
El poble de CelrÓ apareix citat amb el top˛nim de Celeranus en un document de l'any 922. Durant ell segle XI aquest indret serÓ conegut com a Celranus, Celrano i Cilrano, fins que ja en el segle XII trobem el top˛nim de CelrÓ. En 1199 Ponš de CelrÓ va retre homenatge al rei Alfons. 


L'edifici actual ha estat modificat i reconstru´t recentment. Es tracta d'una casa forta, de planta quadrada, que es va anar construint al voltant d'una torre circular. Els elements mÚs antics que s'han trobat daten del segle X i es corresponen a algunes restes dels murs perimetrals, refets en diverses ocasions al llarg dels segles.

La torre tenia una alšada superior als 7,5 metres. En les darreres obres de restauraciˇ s'ha reconstru´t totalment el darrer tram de la torre, dotant-la de l'alšada que devia tenir originalment. La porta d'accÚs es troba a uns sis metres sobre el nivell del terra. EstÓ formada per un arc de mig punt adovellat.


Entre els murs perimetrals i la torre s'organitzen totes les dependŔncies del castell, entre elles un petit pati interior. La porta principal es troba en la fašana nord. ╔s d'estil g˛tic, malgrat les modificacions posteriors. TambÚ es conserva d'aquesta Ŕpoca un finestral.

Durant molts segles el castell ha estat utilitzat com a casa de pagŔs, per˛ a finals del segle XX fou restaurat pel seu propietari, moment en que es van obrir noves finestres, per utilitzar-lo com a vivenda.