Província de Girona


Castell d'Argelaguer
(Argelaguer, Garrotxa)

42º 12,822'N ; 2º 38,515'E
L' indret d'Argelagarios ja apareix documentat per primera vegada l'any 982. Depenia del castell de Sales, fins que en 1216 va ser venut als castlans de Montpalau, juntament amb el castell de Montpalau, situat en un cim proper, a tocar de l'actual municipi de Sant Jaume de Llierca, a l'altra riba del Fluvià.

En el segle XV la família Montpalau decideix abandonar el vell castell i establir la seva residència en la vila d'Argelaguer, en una casa forta situada a pocs metres de l'església de Santa Maria.


Destaca per l'austeritat característica del gòtic civil català, però molt més d'acord amb els gustos de la noblesa dels darrers anys de l'edat mitjana. L'edifici té planta quadrada i havia estat envoltat per un vall i per una muralla, avui desapareguts gairebé en la seva totalitat. Té dues plantes. La inferior havia servit per allotjar les cavallerisses, mentre que la superior estava destinada a l'habitatge familiar. Posteriorment es va sobrealçar l'edifici, construint una nova planta.


La seva façana està orientada cap al nord, on trobem la porta d'accés, formada per un arc de mig punt fet amb grans dovelles.

Al seu damunt trobem una finestra, al costat de la qual hi ha tres escuts esculpits, essent el del mig el de la família Montpalau.


Al seu damunt, per protegir la porta d'accés, es va construir un matracà, del que encara es conserven algunes restes.