Província de Girona


Casa Llaudes (o casa Cornellà)
(Besalú, Garrotxa)

42º 11,910'N ; 2º 41,889'E     



Davant del monestir de Sant Pere, trobem un gran casal que fou de la família més important de Besalú, els Cornellà i que venien de Cornellà del Terri. Es té constància documental de la presència d’aquesta família a la vila des de l’any 1237. Dos segles més tard, en 1476, la casa va passar a mans de la família Llaudes. Per aquest motiu la casa es coneguda també amb aquest cognom.


La façana actual al Pla de Sant Pere no fa justícia al passat d’aquest edifici. Només s’entreveu el seu origen medieval en l’arc fet amb grans dovelles de la porta d’entrada. Si travessem aquesta porta i ens adrecem cap al pati, l’element més interessant de l’edifici, ho fem mitjançant un passadís cobert amb voltes d’aresta.

Passadís d'accés al temple   Passadís d'accés al temple

El pati conserva tres dels seus costats d’època romànica, malgrat les modificacions patides al llarg dels segles. El pis inferior té, en els costats nord i oest, grans arcs de perfil rebaixat, que creen una zona porxada, des d’on s’accedeix a les diferents estances.

Planta baixa del pati   Planta baixa del pati

El pis superior de les galeries nord, est i oest té obertures de mig punt, els arcs de les quals descansen en columnes amb capitells mensuliformes.


Ens trobem amb l’únic exemple de pati civil conservat a Catalunya d’abans del segle XIV, doncs es va construir al voltant del 1171, moment en que s’aconsegueix l’autorització per aixecar el casal.


Actualment s’accedeix a la galeria superior per una escala que hi ha en l’interior del pati, adossada a la galeria est i construïda posteriorment. Això va provocar que es ceguessin les arcades d’aquest sector, que hi havia a la planta baixa.


Encara es poden veure algunes de les restes de l’escala anterior, situada en la galeria sud.


Tot l’interior de l’edifici ha estat profundament reformat, doncs ha estat habitat durant tots aquests segles. En la planta baixa trobem dues sales cobertes amb voltes de canó i reforçades per arcs torals.

Al pis superior les reformes i modificacions han estat més importants. La sala principal té planta quadrada i està coberta amb un embigat de fusta, reforçat per un arc de diafragma de mig punt.

Malauradament, no us podem oferir imatges de les estances, doncs la família propietària no permet accedir a les estances de les en fan ús i només permet visitar el pati.