Província de Barcelona


Sant Esteve de Tavèrnoles
(Tavèrnoles, Osona)

41º 57,173'N ; 2º 19,691'E
Temple ja documentat l'any 981 quan desenvolupava tasques de parròquia dins del terme del castell de Savassona.


L'edifici actual data de l'any 1070, malgrat que va ser modificat durant els segles XVII i XVIII, moment en que es van construir dues capelles laterals i el portal de la façana oest. També es va sobrealçar la coberta de la nau. Posteriorment, durant la restauració realitzada en la dècada dels seixanta, es va tornar la nau a la seva alçada original i es va eliminar la capella del costat sud.


La del costat nord encara es conserva. 


El temple té una sola nau acabada a l'est amb un absis semicircular.


Aquest està decorat externament seguint el model llombard amb un fris de grans arcs cecs, agrupats de cinc en cinc i separats per lessenes.

Exterior de l'absis   Interior de l'absis


Aquesta tipologia d'arcs ens recorda als de Sant Pere de Casserres, Sant Vicenç de Cardona o Sant Joan de Palau-savardera


El fris d'arcs cecs es prolonga pel mur sud, sobre el que també trobem un fris de dents de serra. Probablement també n'hi havia en el mur nord, però la construcció de la capella i l'accés al cor el va fer desaparèixer.

 
La nau està coberta amb una volta de canó, reforçada per dos arcs torals, que descarregaven la seva força en pilastres adossades als murs laterals. Aquestes van ser eliminades o rebaixades quan es van construir les capelles laterals.

 
Adossada al mur sud trobem la torre de campanar. Té planta quadrada i tres pisos d'alçada. L'inferior, que és tant alt com la nau, correspon al sòcol i no té decoració.

Campanar     Interior del campanar

Els dos superiors, en canvi, tenen dues finestres geminades en cada un dels costats, emmarcades entre un fris d'arcs cecs, un de dents de serra i lessenes. 


S'accedeix al campanar `mitjançant una porta de mig punt oberta en el mur sud del presbiteri.


En el mur sud, prop del campanar, trobem l'antiga porta d'accés al temple, avui cegada. Està formada per senzill arc de mig punt adovellat, protegit per una arquivolta adovellada. 

Antiga porta    Antiga porta