Província de Girona


Sant Julià de Corçà
(Corçà, Baix Empordà)

41º 59,424'N ; 3º 1,108'E    
La vila de Quartianum apareix documentada per primera vegada en un precepte del rei Lluís el Tartamut, en l'any 878, quan consta com una de les possessions del bisbe de Girona.  L'església de Sant Julià, en canvi, no la trobem documentada fins l'any 1065, quan apareix citada en el testament del cavaller Guillem Guifré.


Església d'origen romànic, però molt reformada entre els segles XVII i XVIII. Aquesta reforma no es va poder completar, ja que es volia allargar la nau amb un tram més, i això va permetre conservar la façana romànica. 


La porta d'accés està formada per dos arcs en gradació de mig punt i adovellats.


En alguns dels carreus que formen la porta podem veure alguns dibuixos gravats a la pedra. El més destacat és un cavall que trobem en  el costat dret, que té una voluminosa sella de muntar. Malauradament el carreu on està gravat s'està esfullant i s'ha perdut gran part del cavall.


També veiem algunes creus incises i un carreu amb tot de ratlles verticals.


Per sobre de la porta trobem un ull de bou. Coronava la façana un campanar de cadireta que va desaparèixer en sobrealçar-se el temple. Els seus dos ulls es van convertir en finestres i es va aixecar un nou campanar de cadireta més petit.  


En la porta podem veure el forrellat i un tirador de tradició romànica.

Tirador  Forrellat


També es conserva part de l'absis original, que també va ser sobrealçat i alguns fragments del mur nord.