ProvÝncia de Girona


Sant Joan de Matajudaica
(CoršÓ, Baix EmpordÓ)

42║ 00,427'N ; 3║ 02,708'E     
L'esglÚsia de Sant Joan de Mata era una possessiˇ de Santa Maria d'UllÓ, segons un document de l'any 1182. Uns anys mÚs tard, en 1228, el canonge Bernat de Monells va cedir la vila de Matajudaica al bisbe de Girona Guillem de Cabanelles, que posteriorment va cedir a la mitra en testament.

El temple que podem veure va ser edificat en el segle XII, per˛ molt modificat en el segle XVI i especialment en el XVIII.


EsglÚsia d'una sola nau amb capelles laterals afegides a llarg dels segles.  La nau estÓ acabada en un absis semicircular.

Interior del temple     Capella sud

╔s precisament l'absis l'˙nic element romÓnic visible des de l'exterior, tot i que estÓ parcialment ocult. En el centre s'obre una finestra amb forma d'espitllera per la part exterior i esqueixada per l'interior.


La porta actual es va construir l'any 1797, tal i com consta esculpit en la llinda.


OriginÓriament  la porta estava en el mur sud, que no ens ha arribat, ja que es va reconstruir posteriorment. ╔s aquesta segona porta la que es pot veure actualment cegada. 


En el Museu d'Art de Girona es conserva una lipsanoteca de fusta procedent d'aquest temple. EstÓ decorada externament amb bandes de pintura, molt malmeses, de colors negre i vermell. EstÓ datada a finals del segle XII.