ProvÝncia de Girona


Sant Crist˛fol d'Usall
(Porqueres, Pla de l'Estany)

42║ 8,938'N ; 2║ 45,463'E
Les primeres notÝcies d'aquest temple les trobem l'any 1086, quan va ser donada al monestir de Sant Esteve de Banyoles.


EstÓ format per una ˙nica nau rectangular, que ha estat allargada i sobrealšada amb el pas dels segles. OriginÓriament tenia un absis semicircular, del que encara queden restes de la seva base. El nou presbiteri estÓ cobert amb volta d'aresta. La resta del temple estÓ coberta amb volta de canˇ. Aquesta estÓ dividida en dos trams mitjanšant un arc toral. La part dels peus de la nau tÚ una volta molt mÚs elaborada que no pas la de la capšalera. En els murs laterals encara es conserven algunes mŔnsules esculpides, que sustenten l'antiga cornisa on es recolzava la teulada original. 

MŔnsulesMŔnsules

La porta d'accÚs actual es troba en el mur oest. Aquesta va substituir a la que hi havia en el mur sud, que es va tapiar quan es van eixamplar els murs del temple. La porta estÓ formada per un arc de mig punt adovellat, amb timpÓ i llinda llisos. 


Sobre la portalada trobem un esvelt campanar de cadireta de dos ulls, amb teulada a dos aigŘes. Adossada en el mur nord-oest trobem una torre defensiva, que encara conserva unes interessants finestres.