ProvÝncia de Girona


Sant Andreu de PerdinyÓ
(La Pera, Baix EmpordÓ)

42║ 00,646'N ; 2║ 58,020'E      
Temple edificat en el segle XI, per˛ reformat en els segles XVII i XVIII. 


L'esglÚsia tÚ una ˙nica nau acabada en un absis semicircular. OriginÓriament estava coberta amb una volta de canˇ, per˛ es va enfonsar parcialment i va ser reconstru´da amb forma apuntada. En el tram mÚs proper a l'absis encara es conserva una part de la volta de canˇ original. 


L'absis estÓ decorat externament amb lesenes i arcuacions llombardes. En la seva part central s'obre una petita finestra de doble esqueixada. 


L'interior de l'absis estava decorat amb interessants pintures murals datades entre els segles XII i XIII. En 1953 es van arrencar i traslladar al Museu d'Art de Girona.


En elles es representa a una Maiestas Domini amb la seva mandorla i envoltat pel tetramorf.

Fragment de pintures de l'absis conservades al Museu d'Art de Girona   Fragment de pintures de l'absis conservades al Museu d'Art de Girona

Restes de Sant Marc (lleˇ) conservades al Museu d'Art de Girona   Restes de Sant Lluc (bou) conservades al Museu d'Art de Girona

Restes de Sant Marc (Óliga) conservades al Museu d'Art de Girona   Restes de Sant Mateu (Óngel) conservades al Museu d'Art de Girona


Sota la volta es representen escenes de la vida de Jes˙s, com l'Anunciaciˇ, la Visitaciˇ, l'anunciaciˇ als pastors i el Naixement.

Fragment de pintures de l'absis conservades al Museu d'Art de Girona    Fragment de pintures de l'absis conservades al Museu d'Art de Girona

Fragment de pintures de l'absis conservades al Museu d'Art de Girona


En el registre inferior veiem una decoraciˇ a base de cortines.


L'intradˇs de la finestra presenta una decoraciˇ a base de motius vegetals.


TambÚ es conserven en el museu tres canelobres d'Ŕpoca romÓnica procedents del temple, dos s'exposen junt a les pintures.

Canelobre conservat en el Museu d'Art de Girona  Canelobre conservat en el Museu d'Art de Girona

En Ŕpoca barroca es va cegar la porta original, per construir-ne una de nova en el mur oest. EstÓ precedida per un porxo amb un arc apuntat rebaixat, sobre el que s'alša un campanar de cadireta de dos ulls. 


En el mur sud encara es poden veure les restes de l'antiga portalada, formada per un arc de mig punt adovellat.