Província de Girona


Església de Sant Vicenç
(Camós, Pla de l'Estany)

42º 5,306'N ; 2º 45,811'E
Ens trobem davant l'església parroquial del poble de Camós, tot i que està situada en un lloc força amagat, però de fàcil accés. La primera vegada que apareix citada en un document va ser en l'any 1019.


Entre els anys 1427 i 1428 va patir nombroses destrosses degudes als terratrèmols que hi va haver a la zona. Això va fer que en els segles XV i XVI fos refeta pràcticament en la seva totalitat. El mur oest encara conserva gran part del parament del segle XII. Sobre la porta renaixentista, feta amb grans dovelles de pedra polida, trobem una rosassa on abans hi havia un gran finestral romànic. De la finestra encara es conserva l'arc de mig punt està format per petites dovelles i resta protegit per un senzill guardapols.


Al costat de la porta trobem una altra finestra romànica cegada, molt més modesta i un sepulcre gòtic.

Finestra cegada      Sepulcre gòtic

En refer el temple, es va fer de menor amplada que l'anterior romànic, com evidencien les restes de mur que trobem en el costat de migdia i la teulada descentrada respecte al gran finestral romànic del mur oest.En el nou mur sud podem veure un rellotge de sol tallat en un dels carreus.


El que més destaca de l'edificació és el seu campanar. De planta quadrangular i amb una parella de grans finestrals a tots els costats, complia la doble funció de torre defensiva i de campanar. El pis superior fou afegit durant les reformes que va patir el temple. S'hi accedeix per una senzilla escala adossada al mur exterior del temple.

Campanar      Campanar

Al davant de la porta principal trobem l'edifici de la Sala de Camós, avui convertit en Hotel. Fou residència dels cavallers de Camós, tal i com consta des de l'any 1162, que juraren fidelitat al rei Pere Joan.


Es tracta d'una obra civil construïda a finals del segle XIII i principis del XIV, que ha patit nombroses reformes al llarg dels segles. Disposa d'una gran nau de coberta amb una doble arcuació de mig punt en la planta baixa i apuntada en el pis superior. A migdia S'alça la torre amb finestres geminades en el pis superior. En el mur sud es poden veure les restes d'un matacà.