Província de Girona


Catedral de Girona
(Girona,Gironès)

El tapís de la Creació

Està datat al segle XII, si bé es desconeix amb seguretat quan va arribar a la catedral gironina. Els darrers estudis ens diuen que seria pels voltants de l'any 1097 quan es va col·locar el tapís a la catedral amb motiu del concili que va presidir l'arquebisbe de Toledo Bernat d'Agen i el llegat papal. 


Manuel Castiñeiras en el seu darrer llibre especula amb la possibilitat que el tapís fos realitzat a Girona mateix i per les monges de Sant Daniel.  Fins aquest moment es creia que l'havien confeccionat per mestres de la zona nord d'Itàlia. Cap de les dues teories estan degudament documentades i per tant els seus orígens continuen essent una incògnita.

Més que d'un tapís hem de parlar d'un brodat,  fet amb fils de llana sobre una base de lli. Es creu que era utilitzat com a catifa en les celebracions pasquals i en les d'exaltació de la Santa Creu. Fa 4,65 metres d'ample per 3,45 d'alçada, fet que el converteix en un exemplar excepcional.

Els motius amb que està decorat s'organitzen al voltant d'un gran cercle central, on està representat el relat de l'Antic Testament sobre la Creació del món. Podem veure la creació del firmament, la separació del firmament i de les aigües amb l'aparició del Sol i la Lluna, Adam buscant companyia pel Paradís, la creació dels animals i la creació d'Eva a partir d'Adam. Presideixen el conjunt l'Esperit de Déu i l'àngel de les Tenebres i el de la Llum.


La figura central del tapís representa un pantocràtor.


Tot el conjunt està emmarcat per petites escenes, la majoria d'activitats quotidianes. Les de la part inferior no s'han conservat i les del costat dret gairebé han desaparegut per complert. Si que podem veure gran part de les del costat esquerre, on s'han brodat escenes de la vida quotidiana representant els diferents mesos de l'any. La figura central correspon al dia del Sol i la superior a un dels quatre rius del Paradís.

Detall del Tapís de la Creació  Detall del Tapís de la Creació  Detall del Tapís de la Creació


La franja superior és la que millor ha superat el pas dels segles. En ella es representen les quatre estacions, Samsó, un personatge que podria representar a Caín o Abel i una al·legoria de l'Any, representat per un home barbut que sosté la roda del temps.

Detall del Tapís de la Creació  Detall del Tapís de la Creació  Detall del Tapís de la Creació


En la part inferior es representa la història de la Santa Creu i santa Helena, tot i que molt fragmentada.


A continuació us mostrem el tapís complert. Si feu clic sobre qualsevol element s'obrirà una nova finestra amb la seva imatge ampliada.