Província de Girona


Santa Maria de Colera
(Rabós d'Empordà, Alt Empordà)

42º 24,961'N ; 3º 3,461'E    
A pocs metres del monestir de Sant Quirze de Colera trobem la petita església de Santa Maria. Apareix documentada per primera vegada en l'acta de consagració de l'església abacial de 1123.  En aquest document es fa constar que es va traslladar l'altar de Santa Maria a l'interior del temple de Sant Quirze, on es va consagrar. Això s'ha interpretat com que ja existia el petit temple de Santa Maria abans d'aquesta data i que el seu estat de conservació no era el més indicat i es va traslladar l'altar amb l'objectiu de poder reconstruir el temple.  Un cop acabades les obres, es va consagrar l'església l'any 1135 com a parròquia dels súbdits i servents del cenobi.


El temple té una sola nau de planta rectangular, coberta amb una volta apuntada i acabada en un absis semicircular més estret que la nau.


En el mur sud s'obre la porta d'accés, formada per dos arcs de mig punt en gradació, que envolten un timpà i una llinda llisos.L'interior del temple s'il·lumina gràcies a tres finestres de doble esqueixada i arc adovellat que trobem en el mur sud i dues fde menors dimensions que es trobem en el mur oest i en la part central de l'absis.


L'església va quedar abandonada i durant molt de temps es va fer servir com a estable, fets que provocaren el seu deteriorament, visible especialment en l'absis i en el mur occidental.