Província de Girona


Santa Helena de Rodes
(Port de la Selva, Alt Empordà)

42º 19,733'N ; 3º 9,510'E
Coneguda també amb el nom de Santa Creu de Rodes, pertanyia al poblat que porta aquest nom i que depenia del monestir de Sant Pere. Les primeres notícies que tenim, d'aquesta edificació corresponen al segle X, si bé es possible que ja existís de molt abans. En el segle XVI va perdre la condició de parròquia i va ser en aquest moment que es va posar sota l'advocació de Santa Helena. A finals del segle XIX es va abandonar i per tant va estar sotmesa a l'espoli, com el mateix monestir.


L'edifici és un dels millors exemplars del pre-romànic català. La primera edificació podria ser del segle IX i estava formada per un única nau coberta amb embigat de fusta. Darrera la capçalera s'alçava un campanar de torre de tres plantes. A meitats del segle X es va construir un absis trapezoïdal a continuació de la torre, que es va haver de foradar. Aquest absis està cobert amb volta de canó. També es van construir dues absidioles en els murs nord i sud. A l'absis principal hi trobem una finestra que exteriorment està decorada amb rajoles de color vermell. A l'interior de les absidioles, en canvi, hi trobem restes de pintures murals que formaven una quadrícula de quadres blancs i vermells. En el mur est de l'absidiola dreta hi ha una decoració sense cap precedent al nostre país, formada per un fris de dues sèries de fornícules a banda i banda de la finestra. Malauradament no puc aportar cap imatge, ja que el temple és tancat i des de les finestres o del reixat amb prou feines es pot observar. Vaig fer-ne fotografies a través d'elles però resulta pràcticament imperceptible amb la poca qualitat que tenen.

La reforma més important va tenir lloc en els segles XVI i XVII. Es van afegir dues naus laterals i es va cobrir tot el temple amb noves voltes, essent de canó la principal i de quart de cercle les laterals. 

Interior de Santa Elena

La torre és l'element més característic de l'edificació. Té dues plantes. A la superior podem veure tres obertures amb arcs de mig punt i muntants avançats en el mur corresponent a la façana. La central arriba fins al nivell del terra. Els arcs estan decorats amb algunes pedres de color vermell, tal i com succeeix en l'absis. En les façanes nord i sud hi trobem unes fornícules amb arc de mig punt. En el cas del mur sud n'hi podem trobar tres, mentre que en el costat nord només n'hi ha dues. En un nivell superior també podem trobar dues petites finestres amb arcs de ferradura. El mur del costat est és molt més senzill. Hi ha dues finestres amb arc de ferradura, Corona aquest mur un capcer triangular.  En la façana oest també hi havia aquest capcer, que va ser substituït posteriorment pel campanar de cadireta de dos ulls. 

Vista generalCapçalera

Pels voltants del temple encara es poden veure moltes restes de l'antic poble de la Santa Creu de Rodes i que va ser abandonat en la baixa edat mitjana. Es conserven dues torres de l'antiga muralla així com alguns murs i arcs de les cases.


Els habitants d'aquesta població, sembla que van ser els fundadors del barri de la Santa Creu de Mallorca, on també hi podem trobar un temple dedicat a Santa Helena.