Província de Girona


Sant Marçal de Colomer
(Amer, La Selva)

 

42º 1,525'N ; 2º 34,717'E    




Temple construït pels monjos de Santa Maria d'Amer, durant l'expansió del culte per la zona que van realitzar en el segle XI, tot i que algunes fonts apunten que podria haver estat construït un segle abans, degut a la configuració de la nau. El més probable és que fos construïda a cavall entre els segle X i XI, en un romànic encara molt primitiu, al que durant el segle XII se i van practicar algunes petites reformes. En el segle XV va ser necessari reconstruir parcialment el temple, degut als desperfectes causats per un terratrèmol, que va assolar la comarca. En el segle XVII es va tornar a modificar. En els darrers anys s'ha restaurat el temple, eliminant el porxo que hi havia en el mur oest i construint una nova estructura moderna en la capçalera, que contrasta excessivament amb l'edifici romànic.  


L'edifici es troba dins la propietat privada del mas Colomer, que dóna nom al temple. Unes tanques fetes amb filferros i un cartell on  avisa de l'existència de "gossos perillosos" ens fa desistir d'acostar-nos més al temple i ens conformem amb contemplar-lo des de la "llunyania".

El temple presenta una nau de planta rectangular, acabat en un absis també rectangular. Això, si més no, és el que figura en tota la bibliografia consultada. Però l'estructura construïda recentment en el mur est ens fa sospitar en l'existència d'algunes restes que calgui preservar. Si no, no s'entendria aquest afegitó totalment innecessari i de discutible gust estètic. Fins ara no hem pogut trobar cap indici que aporti llum al tema.


Tant en el mur nord com en el sud s'obre una finestra de mig punt. Probablement van ser obertes en un moment posterior a la construcció del temple, ja en un romànic més evolucionat.


També seria d'aquesta època el campanar de cadireta de dos grans ulls, que corona el mur oest i la porta d'accés situada en aquest mur. Està formada per un arc de mig punt adovellat.


Durant les darreres obres de restauració es van descobrir, ocultes sota la capa de calç i de morter dues finestres rectangulars en el mur sud i una petita porta adovellada, que probablement era l'original.