ProvÝncia de Girona


Sant JuliÓ i Basilissa de Vulpellac
(Forallac, Baix EmpordÓ)

41║ 57,608'N ; 3║ 03,286'E     
Ens trobem davant l'antiga capella del castell de Vulpellac. El temple actual va ser constru´t en el segle XVI en g˛tic tardÓ, probablement per Miquel Sarriera, en penediment per la mor de la seva dona.

Aquesta esglÚsia va substituir a una anterior, probablement preromÓnica, de la que s'han trobat alguns vestigis.


EstÓ formada per una sola nau, coberta amb voltes de creueria i capšada per un absis poligonal per l'interior i semicircular per fora.


La fašana  estÓ orientada a ponent, feta amb grans carreus ben treballats. En ella s'obre la porta d'accÚs al temple, de factura molt senzilla. EstÓ formada per tres arquivoltes ogivals, que envolten a un timpÓ i llinda llisos. L'˙nica decoraciˇ existent a la portalada la trobem en l'arrencada dels arcs, on veiem motius vegetals i caps humans.


La fašana s'havia de coronar amb un campanar de cadireta de dos ulls, del que no es van construir els arcs.


En l'angle nord-oest s'alša una petita torre de planta quadrada.


El castell i l'esglÚsia estaven comunicats per una finestra enreixada, situada en el presbiteri, que permetia als senyors del castell assistir als oficis sense sortir del castell. Actualment estÓ cegada.

Malauradament, el temple nomÚs Ús visitable en hores de culte i per aix˛ no us podem oferir imatges de l'interior. TambÚ per quŔ la persona que custodia actualment la clau va considerar que una visita al temple organitzada per l'ajuntament de Forallac i el Consell Comarcal del Baix EmpordÓ no era de fiar...

A migjorn del temple hi ha una necr˛polis alt-medieval amb nombroses tombes de lloses i antropomorfes.

Tombes de lloses   Tomba antropomorfa