ProvÝncia de Girona


Sant Joaquim d'Olivars
(Sant JuliÓ de Ramis, GironŔs)

42║ 3,062'N ; 2║ 50,570'E
Petit temple rural del segle XII, que depenia del priorat de Sant Vicenš de Roquetes. No tenim notÝcies al voltant dels orÝgens de l'esglÚsia, ni apareix documentada durant l'Ŕpoca medieval.


En arribar al ve´nat d'Olivars ens trobem amb aquest temple en un estat lamentable de conservaciˇ. La volta estÓ esfondrada, aixÝ com una part del mur sud. Sort similar correran ben aviat el mur oest i l'absis a jutjar per les grans esquerdes que s'hi poden veure. L'interior estÓ completament ple de vegetaciˇ, havent-hi arrelat fins i tot grans arbres. Si no s'hi actua ben aviat, acabarÓ desapareixent aquest bell edifici.


El temple estÓ format per una petita nau, acabada en un absis semicircular, enfonsat parcialment i a punt de desaparŔixer totalment.


No estÓ clar si la porta d'entrada es trobava en el mur sud, en la part enfonsada actualment, o bÚ ja es trobava en el mur oest. El que si estÓ clar Ús que en 1633 va ser constru´da l'actual porta i refeta la fašana oest, sobre la que s'alšava un campanar de cadireta de dos ulls.  


Es creu que inicialment tenia una coberta de fusta, per˛ posteriorment es va substituir per una volta de canˇ apuntada.


Aquesta era massa pesada pels murs laterals del temple i va ser necessari construir uns grans contraforts en la part exterior del mur de tramuntana, aixÝ com uns arcs de mig punt en la seva part interior. 


Al sud del temple trobem aquest element de pedra, mig amagat entre la vegetaciˇ.