Província de Girona


Sant Joan de Montbó
(Canet d'Adri, Gironès)

42º 2,936'N ; 2º 45,930'E    
L'església s'esmenta per primera vegada en un document del 23 de novembre de l'any 1200, que feia referència a una donació de terres. Era una sufragània de Santa Cecília de Montcal.


L'església és de petites dimensions i de caire rural. Està formada per una sola nau, capçada a l'est per un absis semicircular.


En la part central s'obre una petita finestra, l'arc de la quan està fet amb pedres volcàniques negres. Incomprensiblement, en els darrers anys s'han tapat les pedres d'aquesta part del temple amb una barroera capa de ciment, que ha deixat ocult aquest motiu decoratiu.


La nau està coberta amb una volta lleugerament apuntada. Als peus de la nau, adossats als murs laterals podem veure uns elements on probablement s'hi recolzava un cor elevat de fusta, avui desaparegut.


Entre  els segles XVII i XVIII es va reformar el temple, redecorant l'interior segons l'estil barroc. També es va construir una sagristia, adossada al mur sud i es va reformar la façana oest. En ella es va alçar una torre de campanar, segurament per substituir un antic campanar de cadireta. Té una sola planta i una gran finestra en cadascun dels seus murs. Es corona amb una teulada piramidal. La porta, formada per un senzill arc de mig punt,  va ser protegit per un porxo de fusta, avui desaparegut. Sobre la porta hi havia una finestra en forma de creu, modificada en construir el porxo.


En la finestra de la sagristia podem veure un bonic detall decoratiu, que acompanya la data de construcció.


En 1524 el visitador pastoral va fer construir el mur que l'envolta, per tal que el cementiri estigués tancat.

Actualment, segons he pogut llegir en la pàgina web d'una immobiliària, l'església està en venda...