Província de Lleida


Santa Maria d'Hortoneda
(Conca de Dalt, Pallars Jussà)

42º 14,699'N ; 1º 02,447'E       
La primera referència històrica de la vila d'Ortoneta la trobem l'any 958, en el testament d'un tal Radipert, que va donar un alou d'aquest lloc al monestir de Lavaix. També l'església de Santa Maria va rebre nombroses donacions testamentàries al llarg dels segles.


En la visita pastoral de 1758 tenia l'advocació de Nostra Senyora de l'Assumpció i depenia de Sant Cristòfol de Claverol. En aquesta visita es detalla que l'església té un altre altar, dedicat a Santa Anna i una sagristia, però que no té pica baptismal. En 1904 es converteix en parròquia i per tant es dota al temple de fonts baptismals. Actualment torna a dependre de Claverol.


Ens trobem amb un temple realment enigmàtic, que malauradament el pas del temps no ha tractat massa bé. Inicialment va ser concebuda amb planta de tres naus, de la que només s'ha conservat la central i alguns fragments de les naus nord i sud, convertits ara en capelles. Gràcies a les parts conservades del temple original, podem deduir que es tractava d'un edifici construït en el segle XI seguint el corrent llombard.


L'orientació del temple es va canviar. L'absis central va ser modificat per obrir-hi l'actual porta i es va col·locar un campanar de cadireta de dos ulls en la seva part superior.


Els absis laterals van córrer pitjor sort, doncs van ser totalment eliminats, tot i que es conserva part de la curvatura de l'absis nord, adossada a l'absis central.


L'església era més llarga cap a ponent. Com ja hem comentat, tenia planta basilical de tres nau, amb transsepte no destacat en planta. La particularitat és que en aquest cas, el transsepte no es trobava al costat de l'antic presbiteri, si no que estava en la part central de les naus. El braç nord del transsepte està cobert amb una volta de canó, mentre que el del costat sud té la volta apuntada.

Sobre el creuer hi havia un cimbori octogonal, amb dos pisos d'alçada i amb finestres geminades, tot i que molt alterades a l'estil de Sant Pere de Galligants o Sant Pere de Ponts.

En el costat nord del temple trobem la única finestra romànica original, de mig punt i doble esqueixada. 


A l'altra extrem del poble i en el punt més elevat d'un petit turó trobem les minses restes del castell d'Hortoneda.