Província de Lleida


Santa Maria de les Besses
(Cervià de les Garrigues, Les Garrigues)

41º 25,828'N ; 0º 49,750'E       
El nucli de les Besses té els seus orígens en una carta de poblament feta per Arnau Punyet i la seva esposa Marquesa l’any 1225. Aquell primer poblament estava format per cinc famílies, que tenien l’obligació de viure-hi, conrear les terres, construir-hi les seves cases i molí i fortificar la població, que ja disposava d’un petit castell o torre.


En 1236 es fa una nova carta de poblament per afavorir la construcció del molí. Anys més tard, en 1265, el bisbe de Lleida va autoritzar als habitants de la zona a construir una església dedicada a Santa Maria.


En el segle XIV el monestir de Poblet es va fer amb la senyoria del lloc, que va mantenir fins la desamortització de 1835. Malgrat això, el nucli de població feia anys que estava abandonat, doncs els habitants van marxar poc després de la Guerra de Successió a Cervià de les Garrigues.

Restes del poble    Restes del poble

A dalt del turó s’alçava el castell de les Besses, del que gairebé no en queda res tret de petites fileres de pedres .


L’església, un clar exemple de construcció de transició del romànic al gòtic, està formada per una sola nau. La coberta és de fusta, sostinguda per arcs de diafragma apuntats, que descansen la seva força en contraforts.

Interior del temple   Interior del temple

La capçalera és plana, en la que s'obre una petita finestra de mig punt i doble esqueixada.


S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur nord, formada per un arc de mig punt fet amb grans dovelles.


En l'interior del temple es conserven una pica baptismal i un parell d'esteles funeràries, que es van localitzar prop de la porta d'entrada.

Pica baptismal    Esteles funeraries