Província de Lleida


Santa Llúcia de Mur
(Guàrdia de Noguera, Pallars Jussà)

42º 05,707'N ; 0º 51,591'E       
Originàriament el lloc estava sota la jurisdicció dels senyors de Mur. La seva església apareix documentada per primera vegada l'any 1094, moment en que els comtes de Pallars Jussà, Ramon V i Valença, van donar l'església de Sant Julià, Santa Llúcia i Sant Cebrià al monestir de Santa Maria de Llavaix. El temple va ser redimit pels canonges de Santa Maria de Mur, que en el 1162 ja era un priorat regit pel canonge cambrer de Mur.


L'edifici, malgrat les nombroses transformacions, encara conserva la nau romànica, coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada i reforçada per un arc toral. Aquest es recolza actualment en dues mènsules, si bé originàriament ho feia en dues pilastres. La capçalera original es va derruir i es va construir una nova de planta rectangular. També es van afegir una capella i la sagristia en el costat nord.


El mur oest també sembla haver estat refet, a jutjar per la disposició i dimensions dels carreus utilitzats. Mentre que en el sector més oriental del mur sud veiem carreus sense polir però distribuïts en fileres regulars, que es corresponen amb l'obra original, mentre que la capçalera i en la zona de ponent estan fets a base de reble. En aquest mur s'obre la porta actual, feta amb un arc de mig punt fet amb dovelles estretes i llargues.


La porta d'accés original es trobava en el mur sud i de la que queda part de l'empremta del seu arc.


Al costat del temple es conserven algunes de les estances del priorat, tot i que molt alterades.


En la secció d'art gòtic del Museu Nacional d'Art de Catalunya es conserven dues taules, que formaven part d'un retaule i que representen escenes de la vida de Santa Llúcia.


En la primera taula veiem a la santa davant del cònsol Pascasi en el seu judici. En el registre inferior veiem com es flagel·lada per dos botxins.

Judici de Santa Llúcia   Flagel·lació de Santa Llúcia

A l'altra taula veiem el martiri de Santa Llúcia, amb el moment en que li arrenquen els pits en el nivell superior i la seva decapitació en l'inferior.

Martiri de Santa Llúcia   Decapitació de Santa Llúcia

Tradicionalment havien estat datades en la segona meitat del segle XIII, si bé els darrers estudis les situen ja en el segle XIV.