ProvÝncia de Lleida


Santa BÓrbara de Sensui
(SalÓs de Pallars, Pallars JussÓ)

 42║ 14,061'N ; 0║ 55,590'E       
El lloc de Sensui ja apareix documentat l'any 840 quan la vila va ser venuda al monestir de Sant GenÝs de Bellera. Tant l'esglÚsia com el poble van restar vinculades a aquest cenobi, fins que aquest es va incorporar al patrimoni del monestir de Lavaix. Inicialment estava dedicada a Santa Maria, per˛ en una visita pastoral del 1758 ja apareix sota l'advocaciˇ de Santa BÓrbara i com a sufragÓnia de Sant MartÝ de Rivert. Actualment depŔn de la parroquial de SalÓs de Pallars.


L'esglÚsia, constru´da en el segle XI, estÓ formada per una sola nau, coberta amb una volta de perfil apuntat, reforšada per un arc toral. La nau estÓ capšada a l'est per un absis semicircular, totalment llis. En la uniˇ entre el tambor absidal i la volta, trobem una imposta bisellada.  


A banda i banda de la nau s'obren dues capelles a mode d'absidioles de planta rectangular. En la capella sud s'obre una de les finestres de doble esqueixada, que ilĚluminen el temple.


L'altra finestra es troba en el mur oest, en aquest cas d'una sola esqueixada. Aquest mur estÓ coronat per un campanar de cadireta de dos ulls.


La porta d'accÚs es troba en el mur sud, als peus de la nau. EstÓ formada per un arc de mig punt fet amb grans dovelles.