Província de Lleida


Sant Pere Màrtir de Sant Romà d'Abella
(Isona, Pallars Jussà)

42º 08,351'N ; 1º 02,511'E       
Temple edificat a finals del segle XI i que fou remodelat al llarg del segle XII, quan es van refer la coberta i la capçalera.


Està formada per una sola nau coberta amb una volta de canó, que arrenca d'una imposta bisellada. Els murs laterals estan fets amb carreus ben disposats format fileres regulars fins gairebé la capçalera. A partir d'aquest punt els carreus són de pedra tosca, perfectament tallats i polits.


La capçalera està formada per un absis de planta ultrasemicircular que s'obre a la nau gràcies a un tram presbiteral també de perfil ultrapassat, de ferradura. Sorprèn la utilització d'aquestes formes tant arcaiques en un absis del segle XII. Al centre de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada.


Sota la teulada, trobem un motiu escultòric poc habitual a Catalunya. Només el trobem en el proper campanar de Sant Esteve d'Abella de la Conca. Es tracta d'un fris amb peces disposades en forma triangular. 


La porta d'accés es troba en el mur oest, formada per un arc de mig punt adovellat. Al seu damunt trobem una petita finestra en forma de creu.


Corona la façana un campanar de cadireta de dos ulls, que s'obren al damunt d'un altre de menors dimensions.