Província de Lleida


Sant Martí de Terrassola
(La Baronia de Rialb, La Noguera)

42º 03,638'N ; 1º 10,304'E   
La primera referència escrita d'aquest temple que ens ha arribat és l'acta de consagració de l'església de Sant Feliu i Sant Martí de Ciutat de l'any 952. El bisbe Guisad II d'Urgell va dotar el temple de Castellciutat amb la vall de Tarabau, on a la parròquia de Terrassola estava el temple de Sant Martí. No tenim molta documentació d'aquest temple i en canvi forces dubtes amb la seva identificació, doncs la trobem documentada de múltiples maneres. La majoria de documents ens parlen de la parròquia de Rialb Sobirà o del Puig i no tant de la parròquia de Tarabau, nom de la vall i del castell proper.


L'església presenta un estat de conservació lamentable. Quan vam visitar el temple per segona vegada a l'octubre del 2018, les autoritats locals ens van anunciar la voluntat de restaurar aquest edifici. Esperem que no arribi massa tard.


Sense un estudi acurat del temple és difícil resseguir la seva història. Es creu que part del mur sud formava part del temple del segle X. Un segle més tard s'hauria reformat el temple, dotant-lo d'una nau força llarga, que es va cobrir amb una volta de canó, reforçada per tres arcs torals. El pes de la nova coberta va provocar que es reforcessin els murs laterals amb uns arcs formers de mig punt per poder suportar la volta de pedra. Malgrat això, aquesta va acabar cedint per la inestabilitat del terreny i es va construir una coberta de fusta.


A finals del segle passat, es va refer aquesta coberta de fusta, que havia desaparegut per complert. Malauradament aquesta coberta no ha durat ni trenta anys, doncs actualment falten nombroses teules i l'aigua es filtra constantment afectant la estabilitat dels murs.


L'absis, aixecat en el segle XI, és la part més interessant de tot el temple. Té planta semicircular i està decorat exteriorment amb arcs cecs i lesenes, seguint el model llombard.


En la part central s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada, actualment cegada per un retaule de poca qualitat artrítica.


En el mur sud, prop de l'absis, trobem una finestra de mig punt i doble esqueixada, actualment cegada.


Actualment s'accedeix al temple per dues portes, totes dues obertes posteriorment. La porta original es trobava en el mur sud, però la construcció dels arcs formers la va inutilitzar. En el mateix mur sud trobem una porta formada per un arc apuntat.


L'altra s'obre en el mur oest i està parcialment cegada. Està formada per un arc de mig punt de grans dovelles. En obrir-se aquesta porta, també es va construir un atri, els costats del qual es van tancar posteriorment.


En un dels arcs formers del mur nord veiem una antiga pica de forma rectangular, probablement utilitzada com a pica d'olis.