Província de Lleida


Sant Marc de Pallerols
(La Baronia de Rialb, La Noguera)

42º 02,214'N ; 1º 13,757'E   
Ens trobem davant d'un temple aixecat en el segle X, però del que no tenim notícies històriques. Tampoc coneixem quina era la seva advocació original, doncs la devoció a sant Marc no s'estén per terres catalanes fins als segles XV i XVI.


Costa entreveure la seva aparença pre-romànica, doncs ha sofert nombroses modificacions al llarg dels segles. El seu estat de conservació tampoc ajuda. La reforma més important es va produir quan es va canviar l'orientació del temple. En aquest moment es va tapiar la porta del mur de ponent i es va obrir una de nova en el mur est, on hi havia la capçalera.

Mur oest    Mur est

El temple està format per una sola nau allargada, que està coberta amb una volta de mig punt lleugerament apuntada i reforçada per tres arcs torals, un d'ells adossat al mur est.


No s'ha fet cap estudi en el subsòl, per tant desconeixem com era aquesta capçalera. Tractant-se d'un temple del segle X és molt probable que fos carrada o bé no fos diferenciada en planta. Els murs estan totalment arrebossats, fet que no ens permet veure si existia aquest absis o el tram més oriental de la nau feia la funció de capçalera. La presència de l'arc toral adossat al mur est ens pot ajudar a veure una mica la llum. Els absis que ens han arribat d'aquesta època solen ser de menors dimensions que la nau, per tant no sembla lògic que aquest arc sigui un arc triomfal i en canvi, podria tractar-se d'un element decoratiu per ressaltar que ens trobem en un espai diferent a la resta de la nau.


En l'interior del temple encara podem veure restes de pintura mural de tipus popular i fets en època barroca, probablement en el moment en que es va modificar l'orientació del temple.

Nova capçalera    Pintures barroques

En el mur de ponent trobem les restes d'una porta cegada. No és la porta original, doncs la seva fàbrica denota que va ser col·locada en aquest indret a partir del segle XIV. Per sobre aquesta porta, podem veure les restes d'una finestra, també cegada.


El mur sud presenta algunes alteracions, que no ens permeten distingir si la porta pre-romànica estava en aquest mur o s'obria en el mur oest.