ProvÝncia de Lleida


Sant Lliser d'Alˇs d'Isil
(Alt └neu, Pallars SobirÓ)

El temple actual es va edificar en Ŕpoca barroca, si bÚ es poden trobar elements reaprofitats de l'antiga esglÚsia romÓnica, com la portalada. 


Situada en el mur sud, estÓ formada per tres arquivoltes de mig punt que es recolzen en columnes amb els capitells esculpits. Els motius decoratius de les arquivoltes i els capitells mantenen un gran similitud amb els de la propera esglÚsia de Sant Joan d'Isil. L'arquivolta central estÓ decorada amb rosetes i cilindres. Les rosetes tambÚ es repeteixen en l'intradˇs del guardapols. La part exterior estÓ decorada amb tauler d'escacs. 


Els capitells estan esculpits amb cares humanes o d'animals d'una manera bastant tosca. Tot el conjunt es va construir a finals del segle XII o principis del XIII. 

A banda i banda trobem dues lloses de pedra encastades en el mur i esculpides amb motius geomŔtrics, textos i unes parelles de figures humanes agafades pel braš. Sembla ser que es tractaria de  dues lÓpides sepulcrals del segle XII, que van ser colĚlocades en aquest mur posteriorment.  


A l'interior del temple es poden trobar tres piques, dues d'oli i una baptismal, del segle XII o principis del XIII. Estan decorades amb motius geomŔtrics, vegetals, animals i figures humanes. 

El que ja no podem contemplar en el temple Ús el frontal d'altar, datat a principis del segle XIII. EstÓ fet amb fusta policromada i estuc.


En la part central trobem a la Verge amb el Nen a la falda, envoltats per una mÓndorla, que aguanten quatre Óngels. SorprŔn la posiciˇ en que es troba el Nen, que sembla estar fent equilibris per aguantar-se sobre les cames de la seva mare.


En els extrems de la taula trobem quatre parelles de personatges. Les quatre figures del nivell inferior i les dels extrems del superior porten un llibre a les seves mans, el que ens fa pensar que es tracta d'Ap˛stols. Els altres dos personatges sostenen un bÓcul i per tant es deu tractar de dos sants bisbes. Algunes fonts afirmen que es podria tractar de Sant MartÝ i Sant Briš. 

Detall del frontal d'altar conservat en el MNAC           Detall del frontal d'altar conservat en el MNAC