ProvÝncia de Lleida


Sant JuliÓ d'Espui
(La Torre de Capdella, Pallars JussÓ)

42║ 27,312'N ; 0║ 59,296'E       
El castell i el lloc d'Espui apareixen documentats per primera vegada l'any 1178 en un document de donaciˇ de bens de Ramon de Capdella.

L'esglÚsia de Sant JuliÓ de "Puig de Capdella" va ser visitada pels delegats de l'arquebisbe de Tarragona en l'any 1314. ╔s aquesta la primera referŔncia escrita que ens ha arribat del temple.


L'esglÚsia ha estat molt modificada al llarg dels segles. La utilitzaciˇ del mateix aparell en les noves parts del temple, dificulten la identificaciˇ dels fragments romÓnics dels afegits posteriorment.

La part clarament romÓnica Ús la que correspon a la torre campanar, situada en l'angle sud-oest. Per la seva estructura, la podem datar en  la segona meitat del segle XI.


La torre tÚ dos pisos de finestres per sobre del nivell del temple. En el primer nivell s'obre una gran finestra de mig punt en cadascun dels seus costats. En el pis superior, tambÚ s'obre una finestra en cada mur, per˛ en aquest cas Ús geminada. El campanar estÓ coronat amb una coberta piramidal de factura posterior. De fet estÓ colĚlocada arran de les finestres, el que ens fa pensar que inicialment la torre era mÚs alta, probablement tenia un pis mÚs.


La resta del temple va ser ampliat pel costat nord, tal i com es pot veure en la fašana oest, on la porta, formada per un senzill arc de mig punt, estÓ descentrada. 


La nau estÓ capšada a l'est per un absis semcircular molt alt per salvar el desnivell del terreny.