ProvÝncia de Lleida


Sant JuliÓ de Basturs
(Isona, Pallars JussÓ)

42║ 09,158'N ; 1║ 00,783'E       
Les primeres notÝcies del lloc de Basturs i del seu castell corresponen a la venda d'aquesta fortalesa per part de Ramon V de Pallars JussÓ a Arnau Mir de Tost en l'any 1055.  L'esglÚsia no apareix en cap document fins l'any 1280, quan en la dŔcima papal apareix citat el capellÓ de Bestruš.


El temple, constru´t a finals del segle XII o principis del XIII, estÓ format per una sola nau, coberta amb volta de canˇ. Aquesta arrenca d'una motllura bisellada. Posteriorment es va afegir una capella en el costat sud.


La capšalera estÓ formada per un absis de planta semicircular que s'obre a la nau mitjanšant un arc presbiteral. En la part central de l'absis s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada.


L'accÚs al temple es troba en el mur oest, que estÓ coronat per un campanar de cadireta de dos ulls. La porta estÓ formada per un arc de mig punt fet amb grans dovelles, que estÓ enmarcada per una arquivolta buidada en el mur i tambÚ adovellada.


La protegia alguna mena de porxo, de factura moderna i ara eliminat. Encara es veuen els forats on anaven els suports de la seva teulada.


En la part exterior del mur nord veiem una estructura rocosa que sobresurt del perÝmetre del temple i que alguns estudiosos identifiquen com el basament d'un mur de l'anterior edifici.