Província de Lleida


Sant Joan d'Orcau
(Isona, Pallars Jussà)

42º 04,765'N ; 0º 58,844'E       
No tenim notícies d'aquest temple fins s principis del segle XX. Si que sabem, que quan l'antic poble d'Orcau va quedar abandonat, també el temple va restar sense culte i va ser desafectat. Després de restaurar-lo, malgrat que el seu accés no és gens fàcil per l'abandonament dels camins i edificis que l'envolten, es va tornar a restablir el culte, tot i que sigui de forma esporàdica.


El temple és un clar exemple de les formes constructives del segle XII. Està format per una sola nau acabada a l'est amb una capçalera trevolada. La nau està coberta amb una volta de canó, que arrenca d'una imposta bisellada i que està reforçada amb dos arcs torals.


L'absis principal és semicircular i no té cap tipus de decoració. En la part central s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada, amb l'arc monolític.


A banda i banda de la nau, a tocar del presbiteri, s'obren les absidioles laterals, també de planta semicircular. En la del mur sud s'obre una finestra similar a la de l'absis principal, si bé de menors dimensions.

Absidiola sud   Absis principal i absidiola nord

S'accedeix al temple per la porta oberta en el mur sud, feta amb un arc de mig punt adovellat.


El mur oest està coronat amb un  campanar de cadireta de dos ulls. Sota seu s'obre una finestra cruciforme, que també trobem sobre l'arc presbiteral.