Província de Lleida


Sant Joan Baptista de Guiró
(La Torre de Capdella, Pallars Jussà)

42º 23,902'N ; 0º 56,565'E       
La primera notícia escrita de la vila d'Idiror apareix en conegut com a fals I de Bellera datat en el 986, tot i que la redacció d'aquest text va ser a finals del segle XI o principis del XII. En ell queda reflexat que la vila era una de les possessions del monestir de Sant Genís de Bellera per donació del comte Sunyer de Pallars.


L'edifici actual respon a les nombroses modificacions que ha patit el temple des del segle XI. Està format per una sola nau orientada d'est a oest, on hi ha l'altar.  A banda i banda de la nau trobem dos arcs de mig punt, que donaven pas a unes capelles eliminades durant la restauració feta en 1962.


La nau i la torre campanar són obra del segle XVII amb diverses modificacions fetes al llarg dels segles, la darrera feta recentment. S'accedeix al temple per la porta que hi ha en el mur est, formada per dos arcs de mig punt en gradació.


Sorprèn l'estructura que trobem a l'oest del temple, actualment està destinada a sagristia. Ens trobem davant l'antiga torre campanar, característica del segle XI. Es conserven les lesenes cantoneres i una finestra de mig punt cegada.


Es creu que part del mur nord del temple era en realitat el mur sud de l'original temple romànic, però que per algun motiu en ensorrar-se es va decidir construir el nou edifici més al sud, aprofitant els pocs elements que havien quedat dempeus.