Província de Lleida


Sant Girvés de la Torre
(La Baronia de Rialb, La Noguera)

 41º 58,912'N ; 1º 12,086'E   
Església coneguda també com a Sant Gervàs o Sant Gervasi. La primera notícia que ens ha arribat d'aquest temple la trobem en l'any 1200, quan apareix citat de manera indirecta en la donació del mas Caserra per part del prevere Pere i de la seva neboda Guillelma.


Té planta basilical amb tres naus, amb la característica de tenir una superfície gairebé quadrada i una única coberta a dues aigües.

   Interior del temple   Interior del temple

Les tres naus estan capçades a llevant per tres absis semicirculars, profundament reconstruïts en la campanya de restauració realitzada en la dècada dels noranta del segle passat. Estan decorats amb un fris d'arcs cecs, totalment reconstruït, doncs gairebé havia desaparegut per complert.


En l'absis central s'obren dues finestres de mig punt i doble esqueixada, mentre que en els laterals només n'hi ha una.


Les naus estan cobertes amb voltes de canó i separades entre elles per dues fileres de dos arcs formers de mig punt, que descansen en un pilar rectangular. Aquest pilar està fet amb un únic bloc de pedra, que té la base erosionada amb una forma troncopiramidal.


En els murs nord i sud, prop de la capçalera s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada, mentre que en els murs est i oest trobem una finestra en forma de creu.

Finestra del costat nord    Finestra del mur nord 

Vista general


La porta s'obre en la façana sud. Està formada per un senzill arc de mig punt.


Adossat a l'absis sud hi trobem una estructura que sembla correspondre's amb un antic forn.