Província de Lleida


Sant Esteve de Tredòs
(Naut Aran, Val d'Aran)

42º 42,041'N ; 0º 54,832'E       
Com succeeix en moltes esglésies de la vall, els seus orígens són romànics, però l'empremta d'aquest estil ha quedat molt oculta per reformes posteriors. Actualment resta parcialment oculta per l'abundant vegetació que l'envolta.


El temple, en l'actualitat, està formada per una sola nau, coberta amb un embigat de fusta. L'absis romànic va ser enderrocat i en l'actualitat la capçalera és plana, sense diferenciació de la nau.


L'element romànic més destacat el trobem en el campanar de cadireta. S'alça al capdamunt d'un mur perpendicular a la nau, disposat a mode de contrafort. Està format per dos arcs de mig punt fets amb pedra tosca i recolzats en una columna amb un capitell mensuliforme.


L'altre element visible des de l'exterior del passat romànic d'aquest temple la trobem en la capçalera, en el mur sud. Allí encara es conserven dos arcs cecs entre lesenes.


L'actual porta d'accés es troba en el mur nord i es fruit de les actuacions que s'han succeït al llarg dels segles en el temple.


Un cop dins el temple, a mà dreta de l'entrada, trobem una pica beneitera formada per dues bases de columna invertides. La superior té forma piramidal truncada, de la que s'ha buidat l'interior per a la nova funció.


Malauradament, quan vàrem visitar el temple, aquest estava tancat i no vam poder fotografiar la pica beneitera. Per aquest motiu, la imatge sense el logotip d'Art Medieval ha estat extreta de l'Arxiu fotogràfic d’esglésies romàniques d'en Miquel Pahissa.