Província de Lleida


Sant Cristòfol de Peramea
(Baix Pallars, Pallars Sobirà)

42º 19,800'N ; 1º 02,898'E       
Situat als peus del penyal on s'alçava el Castell de Peramea trobem l'església de Sant Cristòfol, antigament dedicada a Sant Joan. Les tensions entre el monestir de Gerri, del qual depenia el temple i els comtes de Pallars pel control del lloc de Peramea foren constants. La primera notícia escrita de l'església de Sant Joan correspon al conegut com fals IX de Gerri, datat en el 969. No serà fins l'any 1137 que trobem la primera referència contrastada del temple, quan els comtes Artau III i Agnès van restituir-lo al cenobi de Gerri.


En 1398 els homes de Peramea van ampliar el temple de Sant Joan per tal d'allotjar-hi les relíquies i els ornaments que fins aquell moment estaven a l'església de Sant Cristòfol,  doncs aquesta es trobava massa allunyada del poble. És en aquest moment que es canvia l'advocació de Sant Joan per la de Sant Cristòfol. En època barroca i posteriorment a principis del segle XIX es va modificar el temple, fent desaparèixer per complert l'empremta romànica.


Hem d'accedir a l'interior del temple per veure una talla de la Verge datada a finals del segle XIII. Es coneguda popularment com la Mare de Déu del Remei. El Nen està assegut a la falda de Maria. Sosté amb la mà esquerra el llibre de les Escriptures, mentre beneeix amb la mà dreta. La Verge sosté al seu fill amb una mà i amb l'altra aguanta una petita bola. En època barroca es van afegir corones tant a Maria com a Jesús.

El temple té una segona advocació en honor als Sants Innocents, ja que segons la tradició aquí es conserven els esquelets de tres infants fets degollar per Herodes en la coneguda matança dels innocents.