Província de Lleida


Castre d'Antist i Torre del Carlà
(La Torre de Capdella, Pallars Jussà)

42º 22,275'N ; 0º 56,912'E       
No hi ha gaires notícies antigues sobre el lloc d'Antist. La primera la trobem l'any 1281, quan un any després de la desfeta de Balaguer, Guillem de Bellera va posar en mans del rei Pere II tots els seus castells, entre els que es trobava el d'Antist.


El recinte d'Antist fins fa pocs anys estava totalment abandonat i parcialment enrunat. Recentment ha tornat a la vida i les cases tornen a ser habitades. Això, malauradament, ha estat un inconvenient durant la nostra visita l'estiu del 2013, doncs s'estava arreglant l'accés pel costat més oriental al poble, just on estan les parts més antigues i importants del castre, com la torre del Carlà. Així doncs no vam poder fotografiar-la.

La torre del Carlà té planta quadrada i fins no fa molts anys conservava gran part del seu esplendor. Actualment només fa uns vuit metres d'alçada, amb uns murs d'un metre i mig d'amplada. Inicialment era una torre exempta, però actualment té edificacions adossades, de factura posterior. Es creu que va ser construïda a finals del segle X.

Al voltant de la torre trobem la resta de cases que formaven un conjunt tancat i homogeni. Les parets dels habitatges formaven part de la muralla.

Castre d'Antist     Castre d'Antist

Originàriament les obertures es trobaven únicament en la part interior del castre, però amb la pèrdua de la condició defensiva, es van començar a obrir portes i finestres en els seus murs exteriors.


Fora del recinte defensiu, es troba l'església de Sant Esteve.