Província de Lleida


Castell de Castellgermà
(Sarroca de Bellera, Pallars Jussà)

 42º 22,505'N ; 0º 51,765'E       
Aquesta fortificació està documentada des del segle XI, quan els comtes de Pallars tenien diversos alous a la zona. Com a mínim des de 1381 i fins l'extinció de les senyories, la de Castellgermà va estar lligada als Erill.


Les minses restes del castell s'alcen al cim d'un turó que domina l'accés a la Vall de les Esglésies. Es creu que va ser construït a finals del segle X, per tant seria un dels més antics de la zona. Està format per una torre en l'extrem de ponent i un recinte gairebé triangular a llevant. La torre té planta semicircular per l'oest, però sembla que les cares que donaven a l'interior del recinte eren rectes, si bé aquesta part gairebé no s'ha conservat. El gruix dels seus murs, fets amb petites pedres unides amb morter i disposades en fileres regulars, és de gairebé un metre. 


El recinte fortificat ha desaparegut gairebé en la seva totalitat. Només es conserven petits fragments de muralla, també de gairebé un metre de gruix. El recinte feia us 10 metres de llarg i 14 d'ample en la seva part més oriental.