Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de San Martín
(Aguilera)

41º 28,317'N ; 2º 53,877'O   
El lloc d'Aguilera formava part del territori fronterer que separava els territoris cristians dels musulmans en el segle X. En l'any 912, es van fortificar diversos punts al nord del Duero per part de les tropes castellanes. A aquesta "provocació" van respondre els cordovesos creant noves fortificacions i talaies, una de les quals s'alçava prop d'Aguilera. En l'any 940 els musulmans conquereixen Gormaz i aixequen allà una gran fortalesa i es creu que en van construir una altra en el turó on es troba l'actual nucli d'Aguilera.

El lloc va ser conquerit pels homes de Ferran I en l'any 1060. Es creu que va ser un indret d'una certa rellevància, doncs Alfons VI va passar per aquí amb el seu exercit , camí de Saragossa. L'allunyament de la frontera a partir del segle XIII i el creixement de la veïna Berlanga de Duero, van provocar el declivi de la població.

L'església va ser edificada a meitats del segle XII. L'element més interessant de tot el temple el trobem adossat al mur sud. Es tracta de la galeria porxada que protegeix la porta d'accés. Hi ha signes que ha estat reconstruïda en diverses ocasions.


La galeria té un total de set arcs de mig punt repartits entre el mur sud i l'oest. En el primer trobem dos grups d'arcs: tres a la dreta i dos a l'esquerra de l'arc d'accés.

Detall de la galeria     Interior de la galeria

Els tres arcs del costat més occidental es recolzen en dues columnes dobles, tallades en un mateix bloc de pedra. Els seus capitells són de tipus vegetal a base de fulles d'acant.

Capitell vegetal de la galeria     Capitell vegetal de la galeria

Capitell vegetal de la galeria     Capitell vegetal de la galeria


A l'altra banda de la porta d'accés, els dos arcs s'uneixen en una única columna, amb un capitell quadrangular decorat també amb fulles d'acant.

Capitell vegetal de la galeria     Capitell vegetal de la galeria

En el mur oest s'obren dos arcs més, que novament es recolza en una columna doble. El seu capitell, a diferència dels altres, és historiat. Veiem un gran cap monstruós, un arbre i un personatge amb una ampolla a la mà, un cap humà, un ocell amb les ales desplegades i una figura humana amb les mans aixecades, prop de la qual trobem parelles d'aus enfrontades. 

Capitell historiat     Capitell historiat

Capitell historiat     Capitell historiat

Arcs del mur oest


Al seu costat trobem una petita porta d'accés al recinte cobert, formada per un senzill arc de mig punt.


En alguns dels carreus del porxo, podem veure gravats jocs de taula.


En el mur est, veiem les traces d'un altre arc, que va quedar ocult en construir la torre campanar.


Sota la cornisa del porxo podem veure mènsules esculpides amb caps animals, figures humanes i elements vegetals. També veiem fragments de cornisa decorats amb boles.

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides


La porta d'accés al temple s'obre en el mur sud. Està formada per un arc de mig punt seguit de tres arquivoltes dobles.


L'arc interior de cadascuna d'aquestes arquivoltes es de bossell, mentre que l'exterior és llis i es recolza en una parella de columnes, que tenen els seus capitells esculpits d'una manera molt tosca. Els arcs de bossell descansen directament en els muntants, que tenen l'angle arrodonit, simulant una columna.

Capitells de la portalada     Capitells de la portalada

Si comencen el recorregut pel capitell més exterior del costat esquerre, veiem un capitell de tipus vegetal, distribuït en dos nivells.  El capitell central està decorat amb dues aus, que semblen cigonyes, enfrontades i amb les ales obertes. El darrer capitell d'aquest costat té harpies enfrontades.

Capitell de la portalada     Capitell de la portalada     Capitell de la portalada

En el costat dret trobem a dos personatges lluitant i matant a un lleó. A continuació veiem un capitell amb un grup d'acròbates. L'exterior, en canvi, té esculpits motius vegetals.

Capitell de la portalada     Capitell de la portalada     Capitell de la portalada

El temple està format per una sola nau, acabada a l'est amb un absis semicircular, precedit d'un curt tram presbiteral.


L'absis ha quedat parcialment soterrat pel terreny. És de senzilla factura, amb una finestra en la part central. L'única decoració que presenta és a la part superior, on veiem mènsules llises que sostenen la cornisa.


L'arc triomfal és apuntat. Es recolza en dues columnes adossades, que tenen els seus capitells esculpits amb motius vegetals i petits caps humans.

Capitell de l'arc triomfal     Capitell de l'arc triomfal

La coberta de la nau és de fusta octogonal, de factura posterior a la construcció del temple.


És interessant l'estructura de fusta del cor, doncs per la seva cara inferior encara conserva restes de policromia.


En el costat sud del presbiteri s'hi va afegir una torre campanar de planta quadrada, la part baixa del qual serveix com a sagristia. És una obra del segle XV o XVI en la que es van reaprofitar carreus romànics.


En alguns carreus encara es poden veure marques de picapedrer.

Marca de picapedrer     Marca de picapedrer

Marca de picapedrer


En l'interior del temple es conserva una pica baptismal decorada amb amples grills. Es creu que va ser feta a finals del segle XII o principis del XIII.


També es conserva una llosa que procedia d'un pont i que va ser desmantellat. En ella hi ha esculpides dues escenes. Aquestes estan molt erosionades i no ens permeten identificar el seu significat. Només podem dir que hi ha tres figures humanes i un cavall.