Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de San Bartolomé
(Viana de Duero)

41º 32,064'N ; 2º 27,646'O   
El temple romànic original ha estat reformat en nombroses ocasions, especialment en els segles XVI i XIX, quan es van afegir la torre y la sagristia entre d'altres dependències.

Vista general    Vista general

Originàriament el temple tenia una sola nau acabada en un absis semicircular. Aquest està parcialment ocult per la cara interior per un retaule.


Exteriorment l'absis està dividit en cinc espais mitjançant quatre columnes adossades, que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals, com són pinyes, fulles trevolades i tiges lligades que acaben en volutes. Aquestes columnes s'aixequen sobre un sòcol, decorat amb una senzilla motllura en la part superior.

Capitell de l'absis     Capitell de l'absis

Capitell de l'absis     Capitell de l'absis


Les bases són de tipus àtic amb boles o urpes als angles.


En l'espai central s'obre una finestra en forma d'espitllera, avui cegada. Està emmarcada per un arc de mig punt tallat en un únic bloc de pedra i decorada amb una fris de rombes.


L'arc de la finestra es recolza en dos columnes amb grans capitells esculpits amb motius vegetals. Els àbacs tenen la mateixa decoració a base de rombes que l'arc de la finestra.

Capitell de la finestra de l'absis     Capitell de la finestra de l'absis

Sota la cornisa trobem mènsules esculpides són de tipus geomètric, bàsicament amb cilindres i rotlles.

Mènsules esculpides     Capitell de la finestra de l'absis

Capitell de la finestra de l'absis


En el costat sud de l'absis trobem una finestra oberta posteriorment. Just sota seu podem veure un bloc de pedra on hi ha la següent inscripció "ERA MILLESIMA DUCENTESIMA LXXVII". Es desconeix que vol dir aquesta data (1239). Algunes fonts apunten que podria ser la data de consagració.


A l'absis també podem trobar un greu atemptat contra el gust i el respecte a aquestes pedres centenàries. Em refereixo al comptador de la llum i tota la instal·lació elèctrica, que recorre la part superior de l'absis.


També són dignes de menció per la seva poca "estètica" el porxo que protegeix la porta d'accés i la reixa que el tanca.


Al seu darrera trobem la porta d'accés, que és molt senzilla i està formada per dos arcs de mig punt. en gradació.


L'interior de la nau està cobert amb unes voltes de factura moderna. El presbiteri i l'absis són els únics elements que conserven la coberta original, de tipus apuntat. En la unió entre el tambor absidal trobem un doble arc apuntat, que es recolza en parelles de columnes. Els seus capitells estan decorats amb fulles nervades.

Els murs laterals del presbiteri es van foradar per obrir dues capelles en època post-medieval.  En una d'elles trobem encastat en el mur sud un carreu on es van tallar quatre arcs concèntrics. Probablement formava part d'alguna finestra eliminada.