Castella i Lleó - Província de Sòria


Convent de la Concepción
(Berlanga de Duero)

41º 27,819'N ; 2º 51,604'O      
L'actual conjunt monumental de Berlanga de Duero té els seus orígens en el segle XVI, amb la unió de les cases de Tovar i Velasco Berlanga. Els marquesos de Berlanga van ser els encarregats de la construcció de molts dels edificis singulars de la vila. Un d'ells és la col·legiata de Nostra Senyora del Mercat. La seva construcció es va fer en només quatre anys (1526-1530). Aquesta construcció meteòrica va ser possible gràcies a disposar de pedra ja tallada, doncs els marquesos van ordenar la destrucció de totes les parròquies de la vila per a la construcció d'aquest nou temple.


Aquest fet va provocar la desaparició gairebé total dels vestigis romànics de Berlanga. Recentment s'han trobat diversos capitells que es guarden a l'antiga col·legiata, però sens dubte l'element més interessant el trobem encastat en un dels murs del convent de les Concepcionistes. Es tracta d'un bell timpà esculpit i que encara conserva restes de policromia amb tons ocres i blaus. Està datat a finals del segle XII o principis del XIII. Segons l'ajuntament, prové de l'antiga església de Sant Miquel.


És un timpà que recorda molt al de Santo Domingo de Sòria pel que fa a la seva iconografia. En la part central trobem la Maiestas Domini dins la màndorla, representant a Déu Pare, envoltat pels símbols del Tetramorf. Al damunt del cap coronat de Déu, hi ha una protuberància que algunes fonts han interpretat com una mitra. Altres fonts vinculen aquest element a una representació de l'Esperit Sant, però a nosaltres ens sembla més un afegit posat durant la col·locació del timpà en aquest indret.


Tres àngels sostenen els símbols de Sant Joan, Sant Lluc i sant Marc, mentre que Sant Mateu es representa directament amb la figura d'un home alat.

Sant Miquel i figures del Tetramorf     Maria i figures del Tetramorf

Completen la decoració la imatge de Sant Miquel a l'esquerra, que sosté la balança per pesar les ànimes i la imatge de la Verge Maria a la dreta.