Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de Santiago
(Gormaz)

41º 29,533'N ; 3º 00,448'E   
En les afores del nucli urbà de Gormaz i als peus de l’antiga fortalesa califal, trobem les restes d’aquest temple dedicat a Sant Jaume, construït a finals del segle XII. Actualment els seus murs serveixen per delimitar part del cementiri de la població.


L’església estava formada per una sola nau, capçada a l’est per un absis semicircular, que està precedit per un ampli presbiteri. No veiem cap finestra ni restes de la seva existència en l’absis. Si que n’hi ha una en el costat sud del presbiteri. El temple fa anys que va perdre la coberta i per tant desconeixem com era. Probablement era de pedra i de mig punt en la capçalera, a jutjar per les lleugeres restes que podem veure en el mur sud i de fusta en la nau. 


La porta d’accés està en el mur sud, on antigament es trobava la portalada que avui permet l’accés a la veïna església de San Miguel. No sabem quan es va fer aquest trasllat. Si que sabem que en 1949 es va ampliar el recinte del cementiri i per això es va enderrocar el mur oest. També en aquest moment es va construir la porta actual.