Castella i Lleó - Província de Sòria


Ermita de San Bartolomé d'Ucero (o de Rio Lobos)
(Ucero)

41º 44,558'N ; 3º 3,844'O     
Dins el Parc Natural del Cañón del Río Lobos, trobem aquesta església, que algunes fonts poc documentades han volgut veure com part d'un monestir templari. Sembla poc probable que això fos així, malgrat la "màgia" que desprèn l'indret on es troba.


El temple va ser construït durant la primera meitat del segle XIII, anunciant clarament les traces de l'incipient estil gòtic. 


El temple té planta de creu llatina amb una sola nau, acabada en un gran absis semicircular, que s'adapta al terreny.

Absis    Interior de l'absis


La capçalera presenta una planta poligonal per la seva cara interior. Això fa que a cada aresta arrenqui un nervi, que es troben amb l'arc que separa el presbiteri de l'absis. Aquests nervis descansen en dues mènsules decorades amb motius vegetals. L'arc central conserva fragments de policromia de colors vermellosos.


El transsepte té menor altura que la nau, fet que provoca que no hi hagi una intersecció entre les dues voltes i per tant no hi hagi cap cúpula ni cimbori.  Les capelles estan cobertes amb una volta apuntada perpendicular a la nau.

Braç sud del transsepte     Vista general


La nau està coberta per una volta apuntada, reforçada amb dos arcs torals. Aquests descarreguen la seva força en parelles de columnes adossades als murs laterals. Els capitells de l'arc més oriental són de temàtica vegetal, mentre que els de l'arc occidental tenen una decoració geomètrica amb caps humans ens els angles.

Capitell de la nau     Capitell de la nau

Capitell de la nau     Capitell de la nau


El presbiteri és molt curt i està delimitat per dos arcs torals apuntats. Com en el cas dels de la nau, descansen en columnes adossades, els capitells de les quals són de temàtica vegetal.

Capitell del presbiteri     Capitell del presbiteri

Capitell del presbiteri     Capitell del presbiteri


L'absis està dividit exteriorment per unes lesenes de forma rectangular. En cadascun dels tres espais en que es divideix hi trobem una finestra de mig punt protegida per un guardapols esculpit amb puntes de diamant, que es recolza en dues mènsules on hi ha esculpides figures humanes. El del costat nord ha quedat ocult per la construcció de la sagristia.

Absis

Finestra de l'absis    Finestra de l'absis


La porta d'accés es situa en el mur sud. Està construïda en un cos avançat, flanquejat per dos contraforts. La formen sis arquivoltes apuntades que es recolzen en tres parelles de columnes.


Tant els capitells com les arquivoltes estan esculpits amb motius geomètrics i vegetals. Les dues columnes exteriors de l'esquerra s'han perdut i només es conserva el capitell.


Sobre la portalada trobem un petit teuladet que es recolza en interessants mènsules esculpides.

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides


També trobem mènsules esculpides en els braços dels creuer i en l'absis. En ells es poden veure rostres humans, parelles en diverses actituds, el sol, la lluna, estrelles i crismons.

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides


En els costats nord i sud del transsepte trobem dos grans rosasses. Estan formades per tres cercles concèntrics, el més exterior decorat. Les gelosies són d'inspiració musulmana i formen una estrella de cinc puntes.

Rosassa sud     Rosassa nord

També trobem uns elements escultòrics interessants a l'interior de les capelles del transsepte. Es tracta de dos arcosolis apuntats, que en la part inferior tenen tres arcs de mig punt, recolzats en columnes amb els capitells vegetals. En el cas de la capella nord, un retaule tapa parcialment l'arcosoli.

Fragment de l'arcosoli nord     Arcosoli sud

En la capella sud si podem observar totalment l'arcosoli funerari i veure amb detall els capitells dels arcs de mig punt.

Columnes de l'arcosoli sud     Columnes de l'arcosoli sud

Junt a la capella nord trobem un carreu decorat amb una roda dentada dins de la qual hi trobem motius florals.


Als peus de la nau s'alça un cor de factura moderna. Aquest substitueix a l'original, que tenia l'accés directament des de l'exterior mitjançant una petita porta de mig punt, ara cegada. Al seu costat hi ha una finestra de mig punt i protegida per un senzill guardapols.


Us volem demanar disculpes per la qualitat de les imatges de l'interior del temple. En la nostra segona visita ens va sorprendre trobar el temple obert, doncs no ho esperàvem. Per aquest motiu no portàvem l'equip fotogràfic habitual i les fotos les vam fer amb una senzilla càmera fotogràfica compacta. Si això li sumem que el temple estava relativament fosc dons no tenia llum artificial encès... el resultat és el que podeu veure: unes fotos amb poca definició i amb molt de soroll. Esperem poder tornar-hi aviat per corregir aquest error.