Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de San Juan
(Berlanga de Duero)

41º 27,866'N ; 2º 51,419'O      
L'actual conjunt monumental de Berlanga de Duero té els seus orígens en el segle XVI, amb la unió de les cases de Tovar i Velasco Berlanga. Els marquesos de Berlanga van ser els encarregats de la construcció de molts dels edificis singulars de la vila. Un d'ells és la col·legiata de Nuestra Señora del Mercado. La seva construcció es va fer en només quatre anys (1526-1530). Aquesta construcció meteòrica va ser possible gràcies a disposar de pedra ja tallada, doncs els marquesos van ordenar la destrucció de totes les parròquies de la vila per a la construcció d'aquest nou temple.


L'únic temple que conserva alguns dels seus elements in situ és el que estava dedicat a sant Joan. Aquest s'aixecava dins del primer anell de muralles, que defensava la població de Berlanga, quan aquesta estava en el turó on actualment només hi queda el castell.


Del temple només es conserva part de l'absis i l'arc triomfal. L'absis era semicircular, amb una volta apuntada, que arrencava d'una senzilla imposta, que encara es conserva. L'arc triomfal és també apuntat i descansava en dues pilastres.