Castella i Lleó - Província de Sòria


San Clemente Papa
(Nolay)

41º 31,632'N ; 2º 21,152'O      
Com moltes altres poblacions de la zona, tenia una torre que defensava el pas cap a Almazán i Medinaceli. Aquest territori va ser conquerit per Alfons I d'Aragó en 1119, tot i que a la mort del monarca es va integrar a Castella (1134).


El temple es va aixecar a finals del segle XII o principis del XIII. Com és habitual en el romànic, es va començar a construir per la capçalera. Es tracta d'un absis semicircular fet amb carreus ben tallats. Interiorment està ocult per un retaule.


Dues columnes adossades divideixen el tambor absidal en tres espais.


Els seus capitells són molt simples, on només s'esbossen unes boles en els angles. 

Capitell de l'absis     Capitell de l'absis

La cornisa, situada sota la teulada, es recolza en 13 mènsules, algunes llises, altres decorades amb mitges boles i cilindres.

Mènsules esculpides de l'absis     Mènsules esculpides de l'absis

Sorprèn pel seu contingut una inscripció que trobem en el podi de l'absis. Es va realitzar en 1248 i ens diu que els arbres que hi ha al voltant van ser plantats per Egidio i Ania.


El presbiteri està decorat externament amb mènsules sota la cornisa. Està cobert amb una volta apuntada, que arrenca d'una imposta. En el mur sud es va obrir una petita credença, amb arc de mig punt.

Mènsules esculpides del presbiteri     Mènsules esculpides del presbiteri

Mènsules esculpides del presbiteri


L'arc triomfal també és de perfil apuntat i en aquest cas doble. L'arc intern es recolza en dues semicolumnes adossades i amb capitells vegetals.

La nau és de factura molt més senzilla que la capçalera. Probablement es van veure reduïdes les rendes per a la construcció del temple.

En els murs laterals es conserven algunes mènsules sota la cornisa, tot i que algunes són de factura moderna. Predominen les mitges boles i les decoracions a base de petits cilindres. 

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides


La porta d'accés principal s'obre en el mur sud. És de factura molt senzilla, formada per dos arcs en gradació.  Es creu que inicialment tenia un tercer arc, que s'hauria perdut al llarg dels segles.


L'arc exterior es recolza en dues columnes, que tenen els seus capitells decorats amb motius vegetals molt simples.

Capitell vegetal    Capitell vegetal

En el mur nord trobem una altra porta, en aquest cas d'arc apuntat, de factura gòtica, actualment inutilitzada i convertida en finestra.


En el mur de contenció que hi ha al sud del temple, podem veure encastades diversos fragments d'antigues esteles funeràries.

Estela funerària    Estela funerària

Esteles funeràries