Castella i Lleó - Província de Sòria


Capella de la Virgen de la Soledad
(Calatañazor)

41º 41,924'N ; 2º 49,036'O   
Situada a peus del cim on s'assenta la població, trobem aquesta capella inicialment dedicada a sant Nicolau.


El temple va ser aixecat a finals del segle XII o principis del XIII, però va ser profundament reformat en el segle XVII. En aquest moment es refà gairebé per complert la nau, rebaixant la seva alçada i per tant perdent les mènsules en que es recolzava la teulada. També es refà l'arc triomfal. Es va tornar a reformar el temple en 1980, quan es va restaurar. 


La part més interessant és la seva capçalera romànica, feta amb carreus ben tallats i disposats en fileres regulars. Està formada per un absis semicircular, coberta amb volta de quart d'esfera i un presbiteri cobert amb volta de canó. Exteriorment està resseguit per una imposta decorada amb temes vegetals. L'absis està dividit externament en tres espais mitjançant dues columnes, que recorren tot el tambor abisdal.


Aquestes columnes tenen uns capitells de temàtica vegetal.

Capitell vegetal   Capitell vegetal

En cadascun dels espais en que es divideix el tambor absidal, s'obre una finestra d'una sola esqueixada. El seu arc està decorat amb un fris de besants i el guardapols amb motius florals. El del costat nord presenta un arc polilobulat.

Finestra sud de l'absis    Finestra central de l'absis    Finestra nord de l'absis

Interiorment l'absis està decorat amb dos línies de imposta de temàtica vegetal. Completen la decoració de la capçalera els arcs que hi ha a la part interior de les finestres laterals. La central va ser modificada en el segle XVII. Els arcs descansen en columnes amb els capitells esculpits amb grius, centaures i motius vegetals.

La cornisa que hi ha sota la teulada està recolzada en mènsules esculpides. Trobem caps humans i d'animals alguns amb rostres grotescos.

Mènsules de l'absis   Mènsules de l'absis   Mènsules de l'absis

Mènsules de l'absis   Mènsules de l'absis   Mènsules de l'absis

Mènsules de l'absis   Mènsules de l'absis   Mènsules de l'absis


En el costat septentrional veiem una imatge d'un personatge sedent que toca l'arpa. La seva vestimenta ens fa pensar que es tracta del rei David.


En el segle XVII es van obrir dues portes en el tambor absidal. Desconeixem quina era la seva funció, però probablement es va canviar l'orientació del temple. 


La porta d'accés s'obre en el mur nord, que es va col·locar en aquest indret quan es va reformar la nau. Està formada per tres arcs de mig punt.


L'arc exterior està decorat amb motius vegetals i el central té un bossell. Les seves escòcies estan decorades amb incisions que representen motius vegetals.