Castella i Lleó - Província de Sòria


Fortí Medieval
(Caracena)

41º 23,034'N ; 3º 05,367'O     
El lloc de Caracena es trobava en la terra de frontera entre els regnes cristians i musulmans. A finals del segle X les tropes cristianes van desplegar-se per la zona per intentar consolidar el territori fins Atienza, situada més al sud de Caracena. Les campanyes d’Almansor van fer retrocedir novament la frontera cap al nord d'aquesta població, que va tornar a mans musulmanes. No serà fins la campanya de Ferran I, a meitats del segle XI, que s’aconseguirà conquerir definitivament la zona.


Un cop conquerida la zona per les tropes castellanes, els nous pobladors van establir-se en l'espai delimitat per dos barrancs, que facilitaven la defensa i van fortificar els punts més febles. En el sector nord-est es va construir aquesta torre, adossada a la muralla i actualment situada a pocs metres de l'església de Santa María de la Asunción. La seva ubicació li permetia desenvolupar tasques defensives de vigilància. Està datada en el segle XII.

Té planta quadrada i estava distribuïda interiorment en tres plantes. La inferior, destinada a magatzem, no tenia obertures. L'accés, com és habitual en aquestes edificacions, es feia per la primera planta, des de la muralla.