Castella i Lleó - Província de Sòria


Església Nuestra Señora del Mirón
(Sòria)

41º 46,157'N ; 2º 27,574'O   
El cerro del Mirón, junt amb el del castell, eren els dos punts elevats entre els que es va establir la vila de Sòria. Aquests dos punts elevats servien d'atalaia des d'on visualitzar els possibles perills, d'aquí el seu nom. En la part més alta  i prop de les restes de muralla medieval, s'alça el temple dedicat a la Mare de Déu del Mirón.


En el segle XVI va perdre la condició de parròquia i va passar a dependre de l'església de San Clemente. En 1584 es retira el Santíssim del temple i es converteix en una simple ermita, malgrat que amb molta devoció per part dels camperols de la zona.


El temple actual va ser aixecat a principis del segle XVIII, prèvia demolició de l'edifici romànic, que amenaçava runa. Només es va conservar la capçalera del temple romànic, convertint-la en la sagristia. Aquest ja havia estat reformat en el segle XV o XVI, quan es va augmentar la seva alçada i es va construir una nova volta estrellada.


Aquest absis estava il·luminat per una sola finestra d'una sola esqueixada, actualment cegada.


En l'interior del temple es venera la imatge gòtica de la Mare de Déu del Mirón, que segons la tradició va ser trobada per un camperol en l'indret on s'alça el temple.


La devoció per San Saturio era tan gran a Sòria que es va col·locar un bell bust del patró de la ciutat en l'esplanada que hi ha davant del temple.