Castella i Lleó - Província de Sòria


Nuestra Señora de la Concepción
(Omeñaca)

41º 45,735'N ; 2º 14,419'O    
Temple edificat a meitats del segle XII amb una sola nau. Posteriorment, en el segle XVI es comença una reconstrucció en estic gòtic tardà, probablement a causa de l'ensorrament del mur nord i l'absis. Degut a les limitacions econòmiques només es va poder construir la nova capçalera. Ja en el segle XIX es va refer el mur oest i el campanar de cadireta, situat sobre aquest mur, que va ser construït una mica més cap a l'est que l'original.


La galeria porxada és l'element més destacat de l'edifici.  És el porxo més oriental de Castella i per tant el situat més a l'est de tot el romànic castellà. Com en molts altres casos, la seva factura es posterior al temple.


Es troba adossat al mur sud. Està formada per sis arcs de mig punt dividits en dos grups de tres, situats a banda i banda de l'arc d'accés. Originàriament n'hi havia set, doncs en el costat occidental hi havia un arc més a jutjar per les restes que trobem dels seus fonaments i per que el darrer capitell té les dues cares esculpides, cosa gens habitual si una de les cares havia de quedar oculta per la paret.


Els arcs es recolzen en columnes dobles amb els capitells esculpits. El capitell més occidental és el que actualment no podem contemplar en la seva totalitat, per haver estat adossat al pilar. Està decorat amb harpies a les cantonades.

Capitell amb harpies    Capitell amb harpies

El segon capitell té diverses bèsties fantàstiques esculpides entre uns arbres. Tenen el cap de lleó, cos d'ocell i cua de drac.

Capitell amb bèsties fantàstiques    Capitell amb bèsties fantàstiques

Capitell amb bèsties fantàstiques    Capitell amb bèsties fantàstiques


En el següent veiem a un soldat sobre un lleó agafant-lo pel cabell.  Un altre soldat, amb llança i escut lluita també amb un lleó. En l'altra cara veiem a dues harpies i dos bèsties com les del capitell anterior amb cap de lleó i cos d'ocell.

Capitell amb soldats i lleons    Capitell amb soldats i lleons

Capitell amb soldats i lleons


El darrer capitell d'aquest costat són en realitat dos capitells de tipus vegetal, amb fulles de palma i baias.

Capitell vegetal
        Capitell vegetal

Ja en la part de la galeria més oriental tornem a trobar dos capitells vegetals.

Capitell vegetal    Capitell vegetal

Segueix la mateixa tipologia de decoració vegetal la següent parella de capitells.

Capitell vegetal    Capitell vegetal

El següent torna a ser historiat. Novament trobem a personatges que lluiten contra lleons. Un agafa al lleó per la boca, mentre que l'altra li clava una llança al pit. Com succeeix en l'altre capitell historiat, la cara posterior està ocupada per harpies i altres bèsties.

Capitell amb soldatls lleons i harpies    Capitell amb soldatls lleons i harpies

Capitell amb soldatls lleons i harpies


El darrer capitell torna a ser de tipologia vegetal.

Capitell vegetal    Capitell vegetal

La porta d'accés s'obre en el mur sud i està protegida per la galeria porxada. Està situada en un cos avançat fet amb carreus perfectament tallats. La formen tres arquivoltes adovellades de mig punt sense cap decoració.


Sobre la porta trobem un grup de mènsules esculpides. Destaca la que hi ha més a la dreta en que trobem dues figures, una masculina i una altra femenina, abraçades en una clara actitud eròtica. Les següents mènsules estan esculpides amb un saltimbanqui, un personatge ajupit, una cara humana, una llebre i un barril.

Mènsules esculpides    Mènsules esculpides

Mènsules esculpides


En l'interior del temple es conserva una pica baptismal romànica sense decoració.