Castella i Lleó - Província de Sòria


Col·legiata de Nuestra Señora del Mercado
(Berlanga de Duero)

41º 27,887'N ; 2º 51,662'O      
El casament de  Maria de Tovar, família propietària de Berlanga i Iñigo Fernández de Velasco va ser un impuls molt important per a la vila. Convertits en marquesos de Berlanga, van ser els encarregats de la construcció de molts dels edificis singulars de la vila. Un d'ells és la col·legiata de Nostra Senyora del Mercat. La seva construcció va ser meteòrica, doncs només va durar quatre anys (1526-1530). Aquesta construcció meteòrica va ser possible gràcies a disposar de pedra ja tallada, doncs els marquesos van ordenar la destrucció de totes les parròquies de la vila per a la construcció d'aquest nou temple. Malauradament no es va acabar, doncs no es va construir el claustre ni una segona torre campanar.


Ens trobem davant una obra totalment propagandística del nou matrimoni, com les reformes que van començar al castell i la construcció d'un nou palau. Així quedava clar en els escuts d'armes de les dues famílies situats al damunt de la porta d'entrada.


El temple destaca per la seva alçada sobre la resta del nucli de població. Té tres naus dividides en tres trams en els que s'obren capelles laterals entre els contraforts. Malgrat que es va construir ja amb línies renaixentistes, les voltes són encara de creuria gòtiques.  Malauradament no us podem oferir imatges del seu interior, doncs està prohibit realitzar-hi fotografies i les monges que en tenen cura vigilen que això es compleixi.


L'única cosa que ens van permetre fotografiar és el "lagarto de fray Tomás". Il·lustre veí de Berlanga que va anar a terres americanes i en tornar va portar-se un caiman negre de les illes Galápagos. En morir el clergue, els veïns el van dissecar i  el van penjar junt a la porta de la col·legiata.


És interessant la talla policromada de transició entre el romànic i el gòtic, de la Mare de Déu del Mercat, patrona de la vila.

També podem veure diversos elements romànics com capitells i columnes, procedents dels antics temples. En la capella de fra Tomás de Berlanga, podem veure un capitell vegetal i un amb entrellaçats. També podem veure un capitell que té aus enfrontades i que es toquen amb els becs. L'altre capitell que hi ha en aquesta estança també té representades aus, en aquest cas amb els colls girats cap a enrera. Una d'elles té en el seu bec a una serp, mentre que l'altra intenta agafar un escurçó.

Hi ha dos capitells més en la sagristia. Un d'ells és de tipologia vegetals, que està al damunt de quatre columnes torses. També sobre columnes helicoidals trobem un capitell de tipologia vegetal, però de factura molt més simple.

També en la sagristia es conserva una talla de Crist en Majestat, amb un llibre a la mà esquerra i beneint amb la dreta.