Castella i Lleó - Província de Sòria


Castell de Langa de Duero
(Langa de Duero)

41º 36,681'N ; 3º 24,274'O   
Langa va ser un dels nombrosos enclavaments de la frontera del Duero entre cristians i musulmans. Les nombroses guerres entre ells va fer necessari construir diverses fortificacions. Al damunt d'un petit turó que domina la vila de Langa es va construir un castell, que va ser profundament reformat entre els segles XIV i XV. Aquesta fortificació va ser construïda per protegir el pont que travessa el riu Duero.


A finals del segle XI, Alfons VI de Castella va donar la vila a Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid. De l'antic castell queden poques restes. Destaca la gran torre de l'homenatge, per sort restaurada i consolidada fa uns anys. És coneguda popularment com "el cubo".


La torre té una planta quadrada de 12 metres de llarg. Els seus murs en la part inferior tenen un gruix de més de metre i mig, però a mesura que es guanya alçada, es van aprimant. L'interior ha estat totalment reconstruït, però manté la distribució original en quatre plantes. Com és habitual ne aquests tipus de construccions, la planta inferior era cega i només accessible des de l'interior.

En la segona planta s'obren la porta d'accés i dues finestres.

En el següent pis trobem més espitlleres i un balcó. En la darrera planta també s'obre una espitllera en cadascun dels murs. Coronen la torre merlets amb espitlleres i les restes de matacans.

De les altres dependències, només es conserva l'aljub excavat a la roca i alguns petits fragments de muralla. Es creu que la muntanya tenia excavades nombroses dependències, ara cegades, que servien d'allotjament a la tropa i als animals.

En 1441 n'era el seu propietari el Condestable Alvaro de Luna, qui probablement va reformar-lo.  Segons documents de l'època, en 1506, els Reis Catòlics van fer estada en aquesta fortificació.