Castella i Lleó - Província de Sòria


Nuestra Señora de la Asunción
(Borjabad)

41º 33,234'N ; 2º 21,909'O      
El nom de Borjabad, segons alguns estudiosos, prové de l'àrab, Bury al-Abiad (Torre blanca). Probablement formava part de les fortificacions que protegien els accessos a Almazán. Aquest territori va ser conquerit per Alfons I d'Aragó en 1119, tot i que a la mort del monarca es va integrar a Castella (1134).

El temple va ser edificat a finals del segle XII, però va ser profundament modificat entre els segles XVII i XVIII. En aquest moment es refà la nau, formada per tres trams barrocs. 


Del temple original encara conservem la capçalera, formada per un absis semicircular, que en el segle XVI es va reforçar amb un contrafort en el costat sud.


En la part central s'obria una finestra de mig punt i doble esqueixada, actualment cegada. 


La cornisa, situada sota la teulada, es recolza en 17 mènsules llises.

Absis
El presbiteri també es va reforçar amb un contrafort en el costat sud. La comunicació entre l'absis i el presbiteri es fa mitjançant un arc apuntat, que es recolza en columnes adossades als murs laterals. El capitell del costat nord presenta a un personatge que agafa amb les seves mans a dos dracs alats. El del costat sud, en canvi, és vegetal.

El presbiteri està delimitat per dos parelles de columnes més, que recullen la força d'uns gruixuts nervis d'una volta de creueria. Els seus capitells han patit nombroses mutilacions al llarg dels segles i resulta complicat identificar els seus motius escultòrics. Es poden veure elements vegetals i quadrúpedes.

La porta d'accés s'obre en el mur sud. Està formada per tres arcs de mig punt en gradació. Els dos arcs exteriors es recolzen en dues parelles de columnes amb els capitells esculpits.


El capitell exterior del costat esquerre està decorat amb dos quadrúpedes enfrontats, de potes molt llargues, que ens recorden als de la veïna església de Nepas. Al seu costat hi ha un capitell de tipus vegetal, on també trobem una figura humana. 

Capitell amb quadrúpedes     Capitell vegetal


Ja en el costat dret, tornem a trobem un capitell vegetal en la columna interior. En l'altre hi veiem un altre quadrúpede de grans potes i un arbre.

Capitell vegetal    Capitell amb quadúpede

En l'interior del temple es conserva una pila baptismal totalment llisa, que s'alça sobre un capitell. Aquest està molt erosionat i només s'entreveuen els motius vegetals amb que estava decorat.